Tags
brief, brieven, contact, death row, gevangenen, post, schrijven, schrijven met gevangenen, verenigde staten
In mijn eerdere blogs over schrijven met gevangenen konden jullie al een algemene inleiding en het verhaal over schrijven met Simon vinden. Ik beloofde toen ook te vertellen over het schrijven met Tony, een heel andere ervaring dan met Simon.
Het adres van Tony was het allereerste adres wat ik kreeg toen ik besloot te gaan schrijven. En mijn eerste brief was aan hem. Tony zat toen nog niet zo lang in de dodencel in een zuidelijke staat in Amerika. Hij was er één van de jongste (nog maar net meerderjarig) en was erg gereserveerd in zijn contact. Waar onze eerste brieven precies over gingen weet ik niet meer, maar het contact was de eerste jaren best oppervlakkig. Ik was jong, hij was jong en onze levens en interesses waren totaal verschillend. We schreven met elkaar, maar er zat niet veel regelmaat in en soms duurde het maanden voordat we weer een brief uitwisselden.
Tony had vele penpals, maar door de jaren heen haakten ze stuk voor stuk af. De enige mensen die hij verder had, waren zijn familie. Maar die worstelden met geld en zijn ouders met hun huwelijk. Hij had broers, maar van de ene hoorde hij nooit wat en met de ander was het contact ook erg minimaal. Bezoek kreeg hij zelden tot nooit en telefonisch contact had hij ook niet. In de gevangenis was hij één van de kleinsten en ook de enige Aziaat, waardoor hij extra zijn best moest doen om voor zichzelf op te komen en nergens echt bij hoorde. Hij bracht zijn dagen door met schaken met zijn cel buurman.
Schaken deden ze op een bijzondere manier. Beiden hadden een eigen speelbord voor zich met aan de ene zijde letters en aan de andere zijde cijfers, zelf getekend en met zelf gefabriceerde pionnen. De zet die ze maakten riepen ze naar de ander, die dan op het eigen bord de pion verzette, zelf een zet maakte en die weer terugriep.
Verder keek hij naar het football op televisie en sommige films en series. Elke dag mochten ze een uurtje naar buiten, dan hing hij wat rond met anderen. Zijn brieven gingen over het dagelijks leven in de gevangenis. Een gesprek wat hij had gehad, een football wedstrijd die hij zag op TV, een gevangene die zich had misdragen, wat hij had gedaan tijdens het ene uurtje buiten per dag. Over zijn verleden schreef hij weinig en ook wat hij nu voelde en dacht, hield hij veelal voor zichzelf.
Door de jaren heen worden we beiden ouder en ben ik de enige blijvende penpal gebleken. Er zijn weer nieuwe bij gekomen, maar die stopten ook weer met schrijven. En zo ging Tony me steeds meer vertrouwen. Langzaam aan vertelde hij me meer over zijn jeugd, zijn tienerjaren, zijn vreselijk slechte keuze die hem hier deed belanden en hoe hij zich bij alles voelt. Hij bleef een binnenvetter. In periodes dat het goed ging met hem kreeg ik maandelijks een brief van minstens 12 kantjes, maar in periodes dat het slechter ging bleef het stil. Ondertussen las Tony over mijn leven.. Het jaar dat ik in het buitenland woonde, de ontmoeting met de man van mijn leven, het leven in Amsterdam en het samenwonen met mijn vriend, het volgen van een studie en daarna het krijgen van een kind. Tony leefde met alles ontzettend mee. Waar ik regelmatig dacht dat het voor hem moeilijk moet zijn om te zien hoe ik het leven leefde wat hij nooit zou gaan hebben, genoot hij er alleen maar van. Hij leerde de namen uit zijn hoofd van de mensen die belangrijk voor me zijn, hij leerde wat Nederlandse woordjes waarna hij elke brief opende met “Lieve Kim”, hij verdiepte zich in de geschiedenis van mijn land en hij schreef zelfs eens in de zoveel tijd een brief aan mijn man. En af en toe stuurde hij me een kaartje om me te laten weten wat het contact met mij voor hem betekende.
Nog altijd bleef Tony wantrouwend. Wat zijn hele verhaal precies was waardoor hij de keuzes maakte die hij maakte, heeft hij me nooit volledig verteld. En nog altijd moest ik hem in elke brief geruststellen en de bevestiging geven dat de vorige brief niet mijn laatste was. Het was lastig om me zo constant te moeten bewijzen aan iemand en soms werd dat ook wel vermoeiend.
Nu, na ruim 10 jaar schrijven is de inhoud van zijn brieven ook vaak hetzelfde. Hij is volwassener, kan meer beschouwen op zijn karakter en zijn leven en is ook opener. Maar zijn dagelijks leven is al 10 jaar hetzelfde. Geen dag die anders is dan de vorige. Het leven van voor de gevangenis is een vage droom voor hem geworden, een afgesloten hoofdstuk en iets waar hij nooit meer aan denkt of over schrijft. Hij leeft per dag en stelt zichzelf kleine doelen. In zijn kleine cel sport hij elke dag een paar uur en met onderlinge ruiltjes en dealtjes met gevangenen en het weinige geld wat hij van zijn ouders krijgt, sprokkelt hij een proteïne-rijk dieet bij elkaar. En zo houdt hij zichzelf staande en komt hij de dagen weer door. Hij is gestopt te verlangen naar een leven buiten de gevangenis en heeft geleerd naar niet meer te verlangen dan wat haalbaar is tussen de vier muren waar hij zit. Onze twee levens verschillen meer dan ooit van elkaar. Waar ik alsmaar vooruit ga, staat hij al die tijd al stil. En dat is moeilijk. Voor hem is het moeilijk om te bevatten wat mij bezig houdt, waar ik mij druk om maak en waarom ik minder tijd heb dan voorheen om hem te schrijven. Voor mij is het moeilijk om de aansluiting te vinden met zijn brieven.
Dear Kim,
Hey, Baby! A small reminder that I adore you and value our friendship. I’ve promised, on many occasions, to write more often. I won’t say anything more except let it shows. Oft times I may neglect for various reasons, but they are little excuse. Happy Valentine’s Day, Kim! I hope your beau and you remain together nothing short of a long time, always continuing to grow together and never apart. As for us I finally understand how much you mean to me. Not many ppl are left who cares for me. Oh well, that’s life. Has 2007 been kind? It’s been OK for me. My appeal is in front of the court. Mom will have a land-line phone soon, I will be able to call home! Haven’t done so over 2+ years. I have ample stationaries/postage, so I have no reason why I can’t write frequently. I’ll end this here. Thank you for being w/me through the years. W/S. Love always. Tony.
Hoe lang Tony nog te leven heeft is een grote vraag. Als hij geen hoger beroepen meer heeft, zal de tijd komen dat er een executie datum gepland gaat worden. Gemiddeld zitten gevangenen 15 jaar in de dodencel voor de executie plaats vindt, Tony zit niet ver meer af van die gemiddelde duur. Op dit moment is hij nog altijd bezig met een advocaat. Maar de bewijzen zijn minimaal en de zaak kan pas heropend worden met nieuw bewijs of bewijs dat er fouten zijn gemaakt in zijn eerste rechtszaak. Tot nog toe zijn alle pogingen tot hoger beroep zonder resultaat.
In de tussentijd blijf ik schrijven. Ik ben er aan begonnen en ik maak het ook af. Het liefst zou ik hem ooit een keer bezoeken voor hij er niet meer is om met eigen ogen die wereld te zien waar hij al die jaren over schrijft. Maar bezoeken is moeilijk en de staat is er nou niet eentje waar ik ooit eens toevallig kom. Het zou zeer veel tijd en geld kosten en precieze planning om het te realiseren, dus ik weet niet of het er ooit van komt.
Lieve Kim,
“Go shorty it’s your b’day, we gonna party like it’s your b’day! Happy B’day sweetie! I’ve not been a good friend, neglecting to write often. Bet you’re thinking Darn American Guys! I hope you are filled w/ immense joy, happiness n this special day of the yr. We’re getting old Boo! But it’s part of lige, so it’s to be expected. I do believe this is the very first bday card I sent or anything, that’s on time. I’m no good. I hope your family + loved ones has done a much better job than yours truly. Bust that “Joc” out! hehe. Oh, boo, I truly adore you, for your commited friendship w/ a dejected man on DR. That’s priceless. You have my adoration for the rest of our lives. This is my promise on your bday. HAPPY BIRTHDAY, boo!
This card is reserved to wish you happiness. I’ll w/a/s. Liefs,
Tony xo
Een contact als met Tony zou ik best nog een keer aan gaan, maar het probleem is dat je van tevoren nooit weet wie je treft. Zou je van Tony niet weten wat hij gedaan heeft, dan zou hij overkomen als een gewone jongen en inmiddels man. Het is voor mij waardevol dat ik een verschil maak voor hem en voor hem belangrijk dat er één iemand is die nooit afhaakt, hoe moeizaam het schrijfcontact soms ook loopt.
Tony is me inmiddels ook dierbaar geworden. We hebben onze eigen grapjes, kennen elkaars karakters, kennen de belangrijke mensen in elkaars leven en hebben elkaar volwassen zien worden in de brieven. Het schept een bijzondere en blijvende band, ondanks dat we eigenlijk niet meer van elkaar konden verschillen in verleden, heden en toekomst.
Liefs,
Kim
Debby said:
Heel apart. Ontzettend knap dat je gewoon ben blijven schrijven, vooral omdat het in het begin zo moeizaam ging. En ook nu nog volhoud!
Ik heb er een dubbel gevoel over eerlijk gezegd. Je komt niet zomaar in een dodencel terecht. En natuurlijk zitten er ook soms onschuldige in die cel. Maar de schuldige hebben altijd iemand van het leven beroofd.
Dat geloof ik dat je de behoefte heb om hem eens op te zoeken, helaas niet even naast de deur. En het lijkt mij ontzettend moeilijk als je eenmaal de datum weet van de executie.
ik heb ooit eens van een Amerikaanse jongen een vlag gekregen met zijn naam adres en ook XOXO erop. Nu weet ik wat de X betekend maar die O waar staat dat voor?
Postfabriek said:
Hai Debby,
Dat dubbele gevoel kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb dat dubbele gevoel zelf ook namelijk. Aan de ene kant voel ik een oprechte vriendschap voor Tony, aan de andere kant heeft hij iets onuitwisbaars en onvergeeflijks gedaan.. En voor mij kunnen die dingen toch naast elkaar bestaan. Ik zal nooit mijn ogen sluiten voor het verleden van Tony, maar ik sluit ook mijn hart niet voor de vriendschap met hem.
de O staat voor “knuffel”. XOXO zegt dus eigenlijk “Kusjes en knuffels”..
Ik heb geen idee wat het met me zal doen als er een executiedatum bekend is. Ik denk dat ik er wel even flink buikpijn van zal hebben.
Bedankt voor je reactie.
Liefs,
Kim
Juffrouw Mier said:
Knap van je, dat je niet oordeelt, maar een lichtpuntje probeert te zijn in het verder zo donkere leven van een gevangene.
Ook goed om de zaterdagochtend te beginnen met het besef dat vrijheid een groot goed is.
Groeten van Juffrouw
Postfabriek said:
Vrijheid is zeker niet te onderschatten. Er kan in Nederland soms ook heel luchtig gedaan worden over de lichte straffen, in mijn ogen gaat men daarbij wel voorbij aan het feit dat vrijheid haast één van de meest dierbare dingen is. Pas als je het niet meer hebt, weet je denk ik wat het écht is om vrij te zijn. Geldt niet alleen voor gevangenen natuurlijk, maar voor alle mensen die door wat voor omstandigheden figuurlijk of letterlijk gevangen zitten. Ik kan me het echt niet voorstellen.
Bedankt voor je reactie.
Liefs,
Kim
Petra van der poel said:
Hoi Kim,
Ik zie een heleboel overeen komsten met de man met wie ik schrijf.
Edwin zit vast in duitsland, verteld ook elke keer bijna het zelfde, uurtje luchten, sporten, werken en uitkijken naar mijn brieven.
Toch hebben wij in de maanden dat we nu schrijven een fijne band opgebouwd, en eerlijk gezegt zou ik dat niet willen missen.
Toch kijk de wereld er anders tegenaan als je met iemand schrijft die vast zit, maar edwin eeft de kans over 3 jaar vrij te komen gelukkig.
Tot die tijd zal ik hem blijven schrijven en steunen.
Groetjes van petra
Postfabriek said:
Hoi Petra,
Leuk dat je reageert. Daar zijn dan zeker overeenkomsten, inderdaad. Wel bijzonder dat je schrijft met Edwin. Hoe denk je dat dat zal zijn als hij vrij komt? Ben je van plan contact te gaan houden met hem? Lijkt mij ook wel weer een gek idee, dat het dan zomaar zou kunnen dat je penpal een keer voor je neus staat op vrije voeten!
Liefs,
Kim
petra van der poel said:
Hoi kim,
Eerlijk gezegt denk ik niet dat als edwin vrij komt, het tot een ontmoeting komt.
Die man heeft dan wel wat anders aan zijn hoofd he, dan mij bezoeken hihihi.
Maar zou leuk zijn als het contact gewoon blijft, maar meestal verwaterd dat als iemand vrij komt.
Postfabriek said:
Oh nee, dat denk ik ook niet hoor! Haha, dat bedoelde ik niet 😉 Ik bedoel meer dat het me een gek idee lijkt dat dat zou kunnen. Met Tony is de kans dat ik hem ooit “tegenkom” echt 0%, zeg maar. Daar ben ik heel erg aan gewend. Daardoor lijkt het idee dat op een gegeven moment je niet meer weet waar iemand zit en hoe iemands dag er precies uit zit en je elkaar bij wijze van spreken tegen het lijf kunt lopen, me heel gek omdat dat het contact ook heel anders zou maken natuurlijk. Maar kan me voorstellen dat het meestal verwaterd als iemand weer vrij is..
Annemarie said:
xoxo betekent hugs and kisses……. 😉
mariska said:
Hoi kim
knap dat hem blijft schrijven
en niet oordeelt over zijn verleden
hopelijk kan hem nog keerbezoeken
Marleen said:
Ik heb ook heel wat jaren met een ter dood veroordeelde geschreven… ik ben zelfs bij hem op bezoek geweest.. 🙂
Helaas is het contact met hem verwaterd doordat ik gescheiden ben en even heel erg druk met andere dingen was. Over hem is ook een documentaire gemaakt (Beyond reason) en een boek / verzameling brieven met hem en Gea Knol ( Een ter dood veroordeelde, een vriend: http://www.bol.com/nl/p/een-terdoodveroordeelde-een-vriend/666768915/)
Nog steeds zit hij in de dodencel… al vanaf 1979… en voor zover ik weet.. is er (gelukkig) nog steeds geen datum bekend.
Al die jaren dat ik met hem schreef (tot het boek uit kwam) heb ik niet geweten waarom hij in de dodencel zat. Zelfs toen ik het wist was dat voor mij geen reden om te stoppen …
Postfabriek said:
Hai Marleen,
Wat jammer dat het contact verwaterd is, maar zo gaat dat soms nu eenmaal he. Jeetje, vanaf 79, dat is gewoon langer dan dat ik leef!
Interessant, dat boek. Ik zag ook gelijk nog linkjes naar andere titels. Er is dus ook best wat over geschreven. Het blijft ook wel een fascinerend iets, ergens. Toch ook wel apart dat vooral vrouwen het contact aangaan (sowieso ken ik ook geen mannen die zich bezig houden met post, trouwens). Ik zou wel eens meer willen weten erover allemaal, wat ons doet besluiten te gaan schrijven.. Wat daar voor psychologie achter zit, dat vrouwen dat doen. En welke vrouwen dat doen en waarom, welke redenen.
Ik wist toen ik begon met schrijven ook niet wat Tony had gedaan en inmiddels wel, dankzij internet. Dat was wel even slikken, eigenlijk. Maar heeft me ook niet doen stoppen met schrijven..
Liefs,
Kim
Marleen said:
Ook bizar dat gewoon alles van die mannen te vinden is op internet… welke straf, waarvoor, sofinr, hoe vaak ze in beroep zijn gegaan, hoe ze een bewaker beledigden en daar nog eens 30 dgn eenzame opsluiting voor krijgen..
Het heeft bij mij wel een tijdje geduurd voordat ik het bezoek een plekje had gegeven… het is echt bizar… ik schaamde me eigenlijk voor het mens zijn…
In principe heeft het weten wat hij had gedaan niet gedeerd.. ik ben ook gewoon blijven schrijven… nou ja.. tot ik in een scheiding kwam waarbij ik zelf alle zeilen bij moest zetten voor mn kinderen en mezelf..
;-(
Dank je wel voor je reactie trouwens!
Postfabriek said:
Ja, dat is wel heel anders he.. Daar is er echt geen enkele privacy voor gevangenen meer, alles is terug te vinden op internet.
Het is logisch dat je toen je zelf in zwaar weer kwam, even niet meer aan het schrijven toe kwam. Denk je er wel eens over om het weer op te pakken of is het ook een afgesloten hoofdstuk voor je?
Het weten wat Tony gedaan heeft vond ik wel moeilijk, al is bij hem de vraag er nog wel wat hij precies gedaan heeft en wat zijn partner in crime gedaan heeft…
wilco said:
Waarom mensen met gevangenen schrijven fascineert mij ook. Ik ben man en schrijf ook. Ze zijn er dus wel, de mannen, maar een kleine minderheid. Ik vind het voor mezelf wel belangrijk dat ik weet wat ze gedaan hebben, ook al vind ik het hun misdaad erg moeilijk voor me en begrijp ik er maar weinig van. Maar uiteindelijk zijn het toch gewone mensen, die iets bijzonders hebben gedaan. Meestal staan ze in vrijwel alles ver van mij af, maar de menselijke eigenschappen en behoeften zijn universeel voor iedereen.
postfabriek said:
Hai Wilco,
Wat leuk om ook eens van een man te horen die schrijft met gevangenen!
Het klopt inderdaad dat het lastig te bevatten is wat sommige mensen gedaan hebben, maar hun straf ervoor ontvangen ze al als ze in de gevangenis zitten natuurlijk. Het is ook wel intrigerend om dan de mens te leren kennen, met inderdaad dezelfde universele behoeften als wij allemaal, achter de misdadiger.
Bedankt voor het achterlaten van de reactie, leuk!
Groetjes,
Kim
Lies said:
Het geeft mij een verdrietig gevoel… Zijn leven, daar kan ik me niks bij voorstellen. Dat je gewoon geen enkel uitzicht hebt op een toekomst. Terwijl je wel nog jaren leeft. Dat iedereen je laat vallen, behalve één penvriendin uit Nederland. Ook al zit je daar niet voor niets. Kan me wel voorstellen dat je blijft schrijven! Mooi Kim. 🙂
Het doet mij weer beseffen wat en wie ik allemaal wél heb!
Lfs, Lies
Postfabriek said:
Ja, onvoorstelbaar he? Dat heb ik sowieso met al die contacten gehad.. Levens van anderen die gewoon bijna geen enkel raakvlak hebben met dat van mezelf en zo ontzettend uitzichtloos. Heel verdrietig is dat, ja. En het is grote grote rijkdom om vrijheid, mensen en liefde in je leven te hebben. Ook iets om zorgvuldig mee om te gaan.
Liefs!
Kim
Michelle said:
Mooi dat je als twee vreemden toch zo’n vriendschap kan opbouwen. Lijkt me een apart idee om met een gevangenen te schrijven, maar aan de andere kant ook mooi dat je iemand iets kan geven om naar uit te kijken..
Postfabriek said:
Het is ook extra bijzonder om als twee heel verschillende mensen zo’n vriendschap op te bouwen. Onder andere omstandigheden zou zo’n vriendschap nooit ontstaan en daardoor overbrug je ook die verschillen nu, dat geeft wel een extra dimensie. (Zie je berichtje nu pas.. vandaar de late reactie!)
Renate said:
Hi Kim!
Ook ik schrijf met iemand die ter dood veroordeeld is. Inmiddels sinds 2009. Ik ken de verhalen: mensen beginnen met schrijven en haken gaandeweg af. Net als jij blijf ik schrijven. Voor mij is het zover gegaan dat ik hem inmiddels 3 keer heb opgezocht. In de Polunsky Unit, in Texas. Het heeft me niet meer losgelaten. Afgelopen jaar ben ik naar een zuidelijke staat in Amerika vertrokken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Met mensen die ter dood veroordeeld zijn. Een half jaar heb ik daar op een advocatenkantoor gewerkt en ik heb me nooit meer nuttig gevoeld als toen. Inmiddels ben ik terug in Nederland, heb ik een eigen stichting opgericht om mensen die ter dood veroordeeld zijn te helpenen hoop ik dat in januari een documentaire uikomt met daarin ongeveer mijn laatste halve jaar verfilmd. De reden dat ik dit berichtje schrijf? Dat is misschien wel een van jouw laatste zinnen in de reactie over de executiedatum. De laatste tijd denk ik hier vaak aan en ook ik heb geen idee wat het met me zal doen. Gaandeweg wordt het steeds moeilijker… Complimenten aan jou dat je hier algemene bekendheid aan geeft!
Liefs,
Renate
Kiki said:
Wat grappig, volgens mij ben jij de vrouw waardoor Jessica Villerius de documentaire ‘De Doodstraf’ heeft gemaakt. Herinner me de naam Renate!
Postfabriek said:
Hee Renate!
Dankzij Kikis reactie op jouw comment, zie ik jouw comment nu ook. Deze was blijkbaar aan mijn aandacht ontglipt! Wat bijzonder, die documentaire, die wil ik zeker wel kijken. Is deze inmiddels uit of is het de documentaire waar Kiki het ook over heeft? Ik ben heel benieuwd!
Wat bijzonder dat je zulk vrijwilligerswerk hebt verricht, zeg! Wauw!
En ja, het idee dat die executie ooit plaats vindt, vreselijk he. En Texas is ook niet één van de staten die erg voortvarend is in zulke dingen geloof ik he? Ik hoop nog altijd dat de doodstraf is afgeschaft in Tony’s staat, voordat de datum aanbreekt..
Bedankt voor je reactie!
Kim
Pingback: Schrijven met gevangenen: inleiding | Postfabriek
Pingback: Brieven van Pancho - Tony - Postfabriek
Doetie said:
Hoi Kim,
Ik las je blog nadat ik verhalen aan het zoeken was over het schrijven met gevangenen,
en ik herkende jou naam, omdat ik een documentaire met Shay had gezien via NPO.
Ontzettend interessant om jou ervaringen te lezen over Tony en Simon, heftige verhalen, maar ook ‘mooi’
In het algemene deel over schrijven met gevangenen las ik over de stichting inside-outside, ik schrijf ook via deze stichting.
ga je nog wel eens naar de bijeenkomst dagen, of ben je hier al eens naar toe geweest?
mijn complimenten voor je uitleg, het maakt het schrijven een stuk duidelijker dan het beeld dat mensen er vaak over hebben.
groetjes,
Doetie.
postfabriek said:
Hai Doetie,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat ontzettend leuk dat je de docu met Shay gezien hebt!
Naar de bijeenkomst dagen van Inside Outside ben ik nooit geweest. Heel lang geleden was er wel ook een forum waar ik op heb gezeten, maar dat bestaat volgens mij niet meer. Omdat ik alleen met Tony nog schrijf en dat al heel lang zo voortkabbelt, voel ik me verder niet meer zo verbonden met het thema schrijven met gevangenen. Al lijkt het onbedoeld toch steeds terug te komen!
En heel erg bedankt voor je complimentje!
Hartelijke groetjes,
Kim
Pingback: Schrijven met gevangenen: radio doc / Tony - Postfabriek