Tags
Ken je dat? Is er iets dat jou een heel goed gevoel geeft en gun je dat ook een ander? Dat je iets ontdekt of doet dat je graag zou willen delen? Dát willen Ruchama, Kim en ik ieder op onze eigen manier doen. In de komende blogjes geven we daarom alledrie iets persoonlijks weg. Iets waarvan ons hart sneller gaat kloppen en waarvan we denken te weten dat het bij één van jullie hetzelfde zal doen…
Zie de mens
Zie de mens is een belangrijk boek voor mij. Ik kocht het op een moment dat ik me heel erg onbegrepen voelde en het was precies wat ik nodig had. Manu Keirse raakte dat stukje aan dat nog onaangeraakt was. Het veranderde misschien niet de situatie zelf, maar liet me er wel op een andere manier naar kijken. En dat maakte het toen draagbaar voor mij. Zijn woorden gaven me hoop, moed en kracht. Ik voelde me gezien!
Winst
De grootste ontdekking van mijn generatie is dat een mens zijn leven kan veranderen door zijn mentaliteit te veranderen.
Het eerste hoofdstuk begint met een citaat van William James en dat is ook meteen de kern van het boek. Want dit boek gaat over de winst van zien. In onze consumptiemaatschappij die vooral de nadruk legt op materiële waarden, denk je bij het woord ‘winst’ misschien meteen aan kopen en verkopen. Maar het gaat níet over materiële winst en over financiële waarden. Het gaat over winst en waarden van heel andere aard; namelijk over de winst van zien en de waarde van mensen.
GezondheidsZorg
Door mijn leefsituatie heb ik veel te maken met gezondheidszorg. En kom daarin iets tegen wat Manu Keirse ook in zijn boek beschrijft:
Het is vervreemdend en ontluisterend als de mens niet meer als geheel, als een persoon wordt gezien, maar wordt opgedeeld door organen. Als je naar het ziekenhuis gaat, heb je een arts voor je neus, keel en oren, een arts voor je hart, een arts voor je longen, een arts voor je nieren, een arts voor je bloedvaten, een arts voor je heupen… En wie ziet er in dit gefragmenteerde beeld nog de gehele mens?
En dat gefragmenteerde beeld dat Keirse hier beschrijft, zag ik toen vooral in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Maar inmiddels zie ik het veel breder. Ik pak dit boek er daarom steeds weer bij. Misschien komt het je al wel bekend voor, want ik heb het regelmatig voor mijn blogs gebruikt.
Ripple effect en timing
Ik kan me de momenten van totale frustratie zo goed herinneren. Alle keren dat het voelde alsof ik tegen een muur aanliep, alle keren dat ik me niet meer dan een nummer of een lichaamsdeel voelde en alle keren dat ik me niet gezien voelde als mens. Keirse beschrijft dat zo helder en liefdevol in dit boek. Ik heb het toen vaak geroepen: dít boek zou een verplicht onderdeel moeten worden van iedere zorg-opleiding. Maar eigenlijk hou ik helemaal niet van verplichtingen en geloof ik sterk in een ripple effect en ‘alles heeft zijn tijd’.
Zorg dragen
Manu Keirse doet in dit boek een opvallende oproep om de verregaande fragmentatie in onze maatschappij een halt toe te roepen. Hij pleit voor een radicaal nieuwe manier van kijken, een manier die de waarde en waardigheid van mensen centraal stelt. Want pas als we dat doen, kunnen we waarachtig met elkaar omgaan. En dat is misschien wel de echte uitdaging als je zorg wilt dragen voor anderen, in je gezin en je familie, in de opvoeding en in het onderwijs, in de gezondheidszorg en in de zorgverlening, of als leidinggevende in een organisatie.
Manu Keirse is onder andere klinisch psycholoog. Hij geeft in zijn boeken voorbeelden vanuit zijn eigen leven en beschrijft veel situaties die zich in het ziekenhuis afspelen. Maar ik geloof dat het herkenbaar zal zijn voor iedereen, want zorg dragen doen we eigenlijk allemaal.
Cadeau recht vanuit mijn hart
Dit boek kwam op het juiste moment op mijn pad. Kim kocht het toen ze naar een lezing van Manu Keirse op haar oude school ging. Ze vertelde over deze avond en stuurde foto’s van het boek. En daar ben ik haar zo dankbaar voor, want ik weet nog dat ik voelde: dit is precies wat ik zoek! Ik ben zo blij dat ik gehoor gaf aan de impuls om het boek te kopen, want het heeft me zoveel gebracht!
Ik zou dit boek cadeau willen geven aan iemand die dat gevoel herkent. Iemand die bij het lezen van het blog dacht: maar dit is wat ik zoek! Als je je geroepen voelt, vertel dan in een reactie waarom jij het boek graag zou willen ontvangen. Als dat wat je wil delen te persoonlijk voelt voor een reactie onder dit blog, mag je het ook mailen. Stuur in dat geval een mailtje naar de Postfabriek met als onderwerp ‘Zie de mens’. Reageren kan t/m maandag 24 december.
Edit: Ik stuur het boek naar Gerda, zodat zij het aan haar dochter geven kan. En wil de anderen graag bedanken voor de prachtige, aandachtig geschreven reacties!
Met heel veel liefs,
Nienke
Anne said:
O lieve Nienke…
Je weet wel waarom dit boek mij aanspreekt en t is veel te persoonlijk inderdaad om dat hier allemaal te delen. Jij hebt t in al honderdduizenden woorden gehoord en gelezen van mij door de jaren heen.
Wie weet schrijf ik je nog wel wat, maar voel eigenlijk de energie niet voor nu. En ja gezondheidszorg kastje muur.. de ene dokter verwijst je naar die.. die weer naar die. Inderdaad voor elk orgaan een dokter.
Ik ben blij dat ik mn acupuncturist nog heb naast dit alles met haar holistische benadering.
X Anne
Ageeth Mooij said:
Ik heb dat gefragmenteerde in de gezondheidszorg ervaren, toen mijn alleenstaande tante opgenomen werd op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. De behandelend psychiater verzekerde mij dat ze de juiste hulp kreeg met medicatie. Ik had het idee dat er een speciale reden voor haar psychose moest zijn en vroeg of de mensen wel in hun context bezien werden. Binnen een paar maanden na haar ontslag bleek er een torenhoge schuld te zijn. Sinds die tijd help ik haar met de financiën en sinds kort is dat ook geregeld bij de notaris. Ze heeft voor het eerst in haar leven geld gespaard en hoeft niet meer tegen onverwachte rekeningen op te zien en kan zelfs trakteren op een lunch, haar bril vervangen enzovoort. Ik ben zo blij dat ze dat nog mag ervaren, die zelfstandigheid. Ze is inmiddels 73. Omzien naar elkaar in onze directe omgeving doet zoveel goeds.
Silvia said:
Goedemorgen dames, fijn Nienke dat dit boek op jouw pad kwam op het juiste moment. Vaak ben je op zoek naar woorden die je zo nodig hebt. Zo voelt het voor mij ook. Chronisch ziek, in het ziekenhuis zien ze idd je organen, heupen, bloedwaardes en noem het maar op. Vaak had ik het gevoel zien jullie mij wel, ik zit hier hoor tegen over jou!! Boos, frustratie en verdrietig. De verkeerde diagnose gehad. En nu een diagnose die een heel groot deel uitmaakt van mijn leven. Uitbehandeld en leven met pijn. Het boek ga ik kopen ik heb al gekeken bij bol.com, andere titels spreken mij ook erg aan. Ik werk tenslotte in de zorg gelukkig nog voor een paar uurtjes in de week. De tips ga ik zeker doorgeven aan collega’s. Dankje wel voor het vakje 19. Xxx
Gerda oudbiet said:
Dit boek zou ik zo graag winnen voor mijn dochter, die momenteel bezig is met haar Co-schappen, je omschrijving van het boek doet mij slikken. Dit is het boek waar ze naar op zoek en haar verder kan helpen bij haar manier om een goede dokter te zijn. Hoop dat ik dit boek voor haar onder de boom kan leggen. Liefs Gerda
Buuf said:
Die fragmentatie zie je ook op scholen. De kinderen eorden uitelkaar getrokken en opgedeeld in kleine behapbare brokjes. Een mooi voorbeeld hiervan zijn labels als dyslexie, ADHD, meerbegaafd, hoogbegaafd, vroege leerling, faalangst…. Etc. Als je kind meerdere labels heeft dan eordt er gewoon gezegd ‘Oei, ja dat is een lastige conbinatie’ 😵! Ik ben op zoek naar een weg om mijn kind te helpen en dan niet alleen een stukje van hem. Niet iets te fixen aan twee of drie schoolvakken, maar hem te helpen de persoon te worden wie hij is. Want was iscde winst voor zijn leven als hij straks een 8 haalt voor Frans? Is het niet veel waardevoller dat hij zijn krachten leert kennen? Tips en hulp zijn welkom. Want door alle gesprekken merk ik dat ikzelf ook geneigd ben om in te zoomen op ‘het probleem’ in plaats van mijn kind te zien…. Dus tips hoe ik in gesprek moet met hulpverleners, welke woorden en nadrukken juist goed zijn of juist niet helpend. Maar ook tips hoe ikzelf de ficus goed en helpend kan houden.
Bedankt voor jullie open blogjes
Verena said:
Wat een prachtig cadeau, Nienke! Momenteel ben ik het boek zelf aan het lezen en geniet er ook enorm van.
Vorige week zag ik Manu Kierse tijdens een congres over Levend Verlies, een term die hij heeft ontwikkeld en hij wandelde met zijn lezing recht mijn hart in.
Wat fijn dat het jou zo goed gedaan heeft.
Echt tof dat je zijn boek weggeeft. Je gunt een ieder zo’n mooi boek. (En ik ding dus niet mee, maar wilde mijn enthousiasiasme over je cadeau delen 😊).
Warme groet, Verena.
Nency said:
Lijkt me echt een heel nuttig boek voor mij.
anke nijhoff said:
hoi ! jeetje, wat mooi weer, wat liefdevol om dit te willen geven en te laten zien aan ons…het boek mag je geven aan wie het wil, ik ben blij dat ik van het bestaan nu weet…..Zie de mens…..al vast een hele fijne titel ook !
Kaatje said:
Mailtje verstuurd …
Pingback: Adventskalender dag 24: een audiobrief ter afsluiting - Postfabriek