Tags
brads, cadeauzakjes, diy, enveloppen, eye-lets, papier, post, sluitrondjes, splitpennen, zakjes
Dat wij van de Postfabriek dol zijn op leuke zakjes en zelfgemaakte meestuur-zakjes is vast niet nieuw voor jullie. Maar je kan bestaande of zelfgemaakte zakjes/envelopjes nog leuker maken met sluitrondjes. Je kent ze vast wel, die mooie enveloppen met als sluiting twee soort knopjes op een rondje en een touwtje! Hema verkoopt momenteel een setje van 8 enveloppen voor 3,- maar ze zelf maken kan ook heel simpel!
Er zijn twee manieren om deze sluitrondjes te maken. Je kan ze maken met de open ringetjes zoals hier boven. Maar als je deze (en het benodigde materiaal) niet hebt, kan je ook heel simpel splitpennen gebruiken! Ik begin met het laten zien van de eerste manier.
Benodigdheden voor sluitrondjes met Eye-let’s
- Natuurlijk een envelopje of een zakje.
- Een tang om gaatjes te maken, je kan ook een schaar gebruiken om een gat te maken en wat te duwen.
- Open ringetjes. Ik gebruik zelf ‘eye-lets’- deze kan je kopen bij Pipoos maar omdat ze daar nog best prijzig zijn koop ik ze liever bij de Boekenvoordeel maar nog liever op het Boekenfestijn. Vandaar dat ik een aardig voorraadje heb, ooit gekocht op het Boekenfestijn.
- Tang om de ringetjes dicht te knijpen
- Een pons voor het ponsen van rondjes, al kan je deze ook knippen! Ik gebruik het ponsje van Action.
In plaats van een gaatjes tang en een tang om ringetjes dicht te knijpen verkoopt Pipoos ook speciaal een setje om eye-lets te bevestigen. Je hebt dan twee verschillende maten staafjes om gaten te maken. Je zet het staafje op het papier en slaat er met een hamer op. Hierdoor komt er een gaatje in, hierna doe je de eye-let er door en pak je het andere staafje. Hier zit juist een puntje aan. Die zet je in de achterkant van de eye-let en met de hamer sla je zo de achterkant naar buiten.
Tip! Een keer in de zoveel tijd staat ze in de folders van Blokker, Kruidvat, Trekpleister etc. Een driedelige gaatjes tanden set. Hiermee kan je gaatjes maken in een riem, maar ook drukknoopjes bevestigingen in stof. Deze tangen kosten samen €5,- en kan je prima gebruiken om sluitrondjes te maken. Bij de tangen zit namelijk ook een zakje met deze ‘achterkantjes’ voor de drukknoopjes, waar het knopje in wordt geduwd.
Hoe maak je een sluitrondje met eye-lets?
Ik maak ze op zelfgemaakte enveloppen. Hiervoor is het handig de envelop nog niet dichtgeplakt te hebben, anders kan je de eye-lets lastig bevestigen!
- Kies twee eye-lets uit, pons twee rondjes en bepaal de plaats waar je ze wilt hebben. Mocht je net als ik niet zo precies werken dan is het aftekenen van de plaats wel handig hihi.
2. Maak nu de gaatjes in het papier en de rondjes met een tang, schaar of het eye-let staafje.
3. Doe het ringetje door het rondje heen en daarna door het papier. Zorg ervoor dat het rondje en de mooie kant aan de boven kant van je envelop zitten. Sla of knijp hierna het ringetje dicht.
4. De sluitrondjes zijn nu klaar. Controleer of ze goed vast door het papier zitten en neem een stukje touw, garen of lint en draai die onder de papieren rondjes vast.
Bij Pipoos, Boekenvoordeel en het Boekenfestijn verkopen ze eye-lets in verschillende kleuren, vormen en maten. Bij de tangenset zit helaas maar 1 maat goudkleurige rondjes. Maar op kraftpapier kunnen die ook heel mooi staan! Ik kon mijn tangenset zo snel niet vinden dus gebruik mijn gaatjestang ipv de tang die bij de set zit. Op die tang een draaischijf met verschillende formaten punten om gaatjes mee te maken.
Dit is natuurlijk een simpele manier als je al deze materialen al in huis hebt. Zelf vind ik een gaatjestang, ook bij Pipoos gekocht, heel handig en gebruik ik voornamelijk voor het maken van labels. Maar hiervoor komt hij ook goed van pas. Let er op dat je gaatjestangen in verschillende maten hebt! Ik heb de 3 mm tang en deze kost rond de vijf euro.
Benodigdheden sluitrondjes met splitpennen of brads
- Natuurlijk een envelopje of een zakje.
- Een mesje of scherpe punt van een schaar om even een gaatje te prikken.
- Splitpennen of brads, dit zijn leuke gekleurde splitpennetjes die ook in verschillende vormen te koop zijn bij Pipoos, Boekenvoordeel of het Boekenfestijn.
- Een pons voor het ponsen van rondjes, al kan je deze ook knippen! Ik gebruik het ponsje van Action.
Hoe maak je sluitrondjes met splitpennen/brads?
Zoals je ziet aan de benodigheden heb je voor het maken van sluitrondjes met splitpennen veel minder nodig. Ook heb je hiervoor minder beweegruimte bij het envelopje of zakje nodig.
- Kies twee splitpennen of brads uit, pons twee rondjes en bepaal de plaats waar je ze wilt hebben.
- Prik een gatje op de plek waar de splitpennen moeten kopen. Ik heb hartjesvormpjes gebruikt en hierbij zit het pennetje wat lager dan de vorm. Hierbij heeft netjes in het midden prikken geen zin en kan je beter kijken hoe hij op het randje uit komt.
- Prik de splitpen door het rondje heen en hierna door het gat op de envelop. Doe dit met beide splitpennen en rondjes.
- Aan de binnenkant kan je de splitpennen pootjes naar buiten buigen.
- De sluitrondjes zijn nu klaar. Neem een stukje touw, garen of lint en draai die onder de papieren rondjes vast.
Zoals je ziet kan je dus heel snel en makkelijk je eigen sluitrondjes maken. Hartstikke leuk om zo je eigen enveloppen of cadeauzakjes af te maken! Mocht je ze op je enveloppen gebruiken kan ik wel aanraden de enveloprand ook extra dicht te plakken. Ik durf er niet op te vertrouwen dat het blijft zitten en er geen nieuwsgierige postbodes zijn die even willen gluren hihi.
Maak jij je sluitrondjes wel eens zelf en heb je nog andere handige tips?
Tip van Heleen! Je kan splitpennen ook opleuken door ze met washitape te beplakken of met dubbelzijdig plakband en ze daarna bijvoorbeeld in een potje glitters dopen. Als je een embossing gun en embossing poeder hebt, kun je het volgende doen: de splitpennen vasthouden met een (lang) pincet, ongeveer 50 seconden verwarmen met de embossing gun en daarna de hete splitpen in een potje met embossingpoeder dopen. Door de warmte smelt het embossingpoeder en krijg je een egaal gekleurd laagje. Ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk werkt dit ook met een föhn.
Liefs, Ruchama
tanteteetje said:
Heel erg leuk weer! Tegenwoordig kijk ik, voor dat ik mijn mail check, eerst of de postfabriek weer iets nieuws heeft geplaatst. Ik kijk elke dag weer uit naar jullie leuke tips om mijn steeds nog weer leuker te maken!
Postfabriek said:
Dat vinden wij nog leuk om te lezen! Dank je wel voor je lieve reactie en leuk dat je elke dag uitkijkt naar onze blogjes!
Liefs, Ruchama
Tante Jannie said:
Geweldig! Wat een leuk idee en zo helder uitgelegd. Thanks!
Postfabriek said:
Fijn dat je het helder vindt uitgelegd! Ik kan door mijn enthousiasme nog wel eens doordraven dus fijn te lezen dat het helder is hihi.
Michelle said:
Wat een leuke diy! ^^
Postfabriek said:
Dank je wel Michelle!
Uniflame said:
Ik ga die 2e manier eens proberen 🙂 Ik heb nog wel splitpennen liggen 🙂
Postfabriek said:
Leuk! Had eerst alleen de eerste manier maar toen bedacht ik me dat je met splitpennen het nog veel simpeler en sneller kan doen en lekker budgetproof!
jojanneke said:
Wat een ontzettend duidelijke uitleg! Ik had de prachtige en superhandige envelopjes van de HEMA ook al gevonden en wilde ook al aan de slag om mooie enveloppen te maken. Ik maak zelf al enige tijd kaarten en enveloppen, maar deze waren nog niet in mijn assortiment!
Postfabriek said:
Dank je wel Jojanneke! Dit is dan een mooie aanvulling op je assortiment 🙂
Heleen de Bruijn said:
Leuk gedaan! Ik heb nog een tip voor het opleuken van splitpennen. Je kunt ze beplakken met washi/masking tape of met dubbelzijdig plakband en ze daarna bijvoorbeeld in een potje glitters dopen. Als je een embossing gun en embossing poeder hebt, kun je het volgende doen: de splitpennen vasthouden met een (lang) pincet, ongeveer 50 seconden verwarmen met de embossing gun en daarna de hete splitpen in een potje met embossingpoeder dopen. Door de warmte smelt het embossingpoeder en krijg je een egaal gekleurd laagje. Ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk werkt dit ook met een föhn.
Postfabriek said:
Hoi Heleen, wat een super tips zeg! Het is dat ik zo moet werken anders had ik gelijk mijn heat gun er bij gepakt hihi. Ik ga ze er bij zetten!
Postfabriek said:
Ik heb nu trouwens je Pinterest account vernoemd. Mocht je een blog hebben die ik kan vernoemen, hoor ik het wel!
Heleen de Bruijn said:
Ik heb geen blog, maar wat leuk dat je de link naar mijn Pinterest account hebt gemaakt. Ik voel me vereerd en ik hoop dat er op deze manier misschien nog veel meer mensen worden geïnspireerd tot het maken van mooie dingen.
Postfabriek said:
Dat hoop ik met je mee! Je Pinterest account is in ieder geval een fijne verzameling aan hele leuke ideetjes!
Mariza said:
Wat leuk allemaal. Ik heb een set liggen maar gebruik hem bijna nooit (= nooit). Ik ga hem nu ook tevoorschijn halen. Bij Xenos hebben ze nu leuke gekleurde glitter splitpennen met korting. Liggen bij de kralen.
Petra said:
Leuke tutorial! Ik krijg het zelf helaas nooit netjes voor elkaar met die eye-lets. Maar misschien moet ik eens wat vaker oefenen 😉
Postfabriek said:
Haha ik heb er ook heel wat krom en lelijk geslagen in het begin! Het is inderdaad een kwestie van oefenen en doorkrijgen hoe hard je moet slaan of knijpen!
Dana said:
Dat word een zooitje splitpennen en/of eye-lets halen 😉
Pingback: In de postkamer van Ruchama | Postfabriek
Pingback: 100! | Postfabriek
Pingback: Post maken met 3 mm vilt | Postfabriek
nannet quaadgras said:
Onwijs heel duidelijk!!!!
Blij dat ik jullie hebt gevonden.