Regelmatig wordt ons advies gevraagd over het opbergen van post en materiaal. Mijn antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: ga naar een kringloopwinkel, koop blikjes die je mooi vindt en stop je spulletjes erin. Ik verdeel materiaal dat ik voor mijn poststukken gebruik graag over verschillende potjes en blikjes. Zo voelt mijn postkamer als een klein winkeltje vol postschatten. In elk laatje, kastje, potje en blikje valt wel iets te ontdekken. In de blogs over mijn postkamer kreeg je al een rondleiding, maar in dit blog zal ik meer vertellen over het opbergen van poststukken en postschatten. Kijk je mee?
Op mijn bureau
Bovenaan dit blog zie je een foto van mijn bureau. Als je goed kijkt, zie je dat ik er cijfertjes aan toe heb gevoegd. Aan de hand van die cijfertjes neem ik je mee.
- Links naast mijn bureau staat een tijdschriftenrek. Daarin bewaar ik tijdschriften die ik gebruik voor mijn poststukken. In dit rek bewaar ik ‘verse exemplaren’. Ik scheur alleen bladzijdes uit die me meteen aanspreken en bewaar de rest voor een ander moment. De sfeer of het onderwerp van de afbeelding die mijn aandacht trekt is per keer verschillend. Ik blader liever een aantal keren door een magazine dan dat ik alle bruikbare afbeeldingen er in één keer uitscheur.
- Op het prikbord boven mijn bureau hangt een deel van de kaartjes en ander moois dat ik heb ontvangen. Brieven en complete poststukken hou ik het liefst als pakketje bij elkaar, maar losse kaartjes krijgen meestal een plekje op een van de prikborden in huis.
- De post die ik ontvang, bewaar ik eerst in in de servettenhouders op mijn bureau. Zo probeer ik overzicht te houden in het lijstje met mensen die ik iets wil sturen. Ik schrijf met verschillende mensen en pak het laatst ontvangen poststuk erbij als ik iets voor iemand maak.
- In dit blik zitten mijn enveloppenmallen.
- In dit blik staan een aantal poststukken waar ik nu aan werk. Mijn poststukken noem ik liefkozend bundeltjes aandacht. Verschillende momenten van liefde en aandacht worden samen een geheel. Ik begin bijvoorbeeld met een envelop en zoek daar in stapjes papieren moois bij, zoals bijpassende kaartjes of plaatjes en stickers die ik erop kan plakken.
- Deze houten barbapapa’s vond ik op rommelmarkten en via Marktplaats. Ze zijn hol van binnen en bestaan uit twee delen. Eigenlijk zoals je dat wel kent van een Matroesjka set. Alleen zitten er geen kleinere poppetjes in. Ik bewaar er punaises, knijpertjes, paperclips en elastiekjes in.
- Naast blikjes gebruik ik ook oude bloempotten om spullen in te bewaren. Een grote bloempot dient als pennenbak.
- In dit bloempotje staan nu kleine, zelfgemaakte cadeauzakjes. De zakjes bewaar ik uiteindelijk in een groot blik, maar als ik ze aan het maken ben, zet ik ze rechtop op mijn bureau.
- Ik heb niet zo’n grote collectie tapejes als Ruchama. En kan al mijn tape daarom makkelijk kwijt in de glazen potten op mijn bureau.
Naast mijn bureau
Naast mijn bureau staat een stellingkast. Hierin staan ook allerlei blikken, dozen en potjes.
- Bovenop de kast staan vooral ronde blikken op elkaar gestapeld. Hierin zitten onder andere memory- en dominokaartjes, oude postzegels en kaartjes en labels die je weleens in magazines tegenkomt. Op de plank eronder staan verschillende blikken met o.a. Postcard Label Stickers, postzegels, stoepkrijt, lijmpen en transferfolie van Paper Poetry en mijn favoriete stickers.
- Op de kast hang ik inspirerende, postgerelateerde vermeldingen die ik in magazines tegenkom. Ik bevestig ze met magneetjes, zodat ik ze er makkelijk af kan pakken.
- Op deze plank staan allerlei (bloem-)potjes met verschillende soorten pennen, stiften en potloden.
- Dit soort archiefdozen vind ik ideaal! Er past papier op A4-formaat in. Ik bewaar er bijvoorbeeld wenskaartzakjes en grote stickervellen in.
In één van de kratten onder de kast bewaar ik allerlei verpakkingen met mooie afbeeldingen. Daar maak ik met behulp van mijn labelpons labels van. Ook staan hier bakjes met meerdere etages waarin ik stickers heb gesorteerd. Dit laat Ruchama binnenkort in een ander blog ook zien.
Boekenkasten
Deze boekenkasten staan tegenover mijn bureau. Ik lees graag en een deel van mijn boekencollectie bewaar ik in mijn postkamer. De tafeltjes die voor de kast staan, vond ik kort na elkaar in verschillende kringloopwinkels. Ik nam ze eigenlijk mee voor een project waar we ooit mee bezig zijn geweest. Wilde ze uit elkaar schroeven en op zolder bewaren, maar omdat een extra werkblad toch best handig is, staan ze er nog.
- In de kaartmolen bewaar ik enkele kaarten. Zo kan ik er zelf nog even van genieten voordat ik ze verstuur. De kaartmolen heb ik van een vriendin gekregen.
- Als echte postliefhebber verzamel ik natuurlijk boeken over briefwisselingen en post!
- In deze glazen pot bewaar ik een aantal mooi verpakte theezakjes. Hierover kan je meer lezen in het overzichtsblog over bijzondere theezakjes.
- In de laatjes van deze kastjes bewaar ik kranten en magazines waar de postfabriek in staat. En in de overige ruimte bewaar ik tijdschriften om in te knippen.
Paarse muur
Tegen de paarse muur staat ook een stellingkast. Vooral deze kast geeft me het winkeltje-gevoel. In de laatjes en de verschillende potten en blikjes zitten allerlei zelfgemaakte papieren postbenodigdheden die ik heb gemaakt van ‘waardeloos materiaal’. Naast de stellingkast staan bewaarbakken van IKEA. Deze bakken zijn makkelijk te stapelen en ze zijn doorzichtig; daardoor kan je de inhoud eenvoudig zien. Omdat mijn poststukken in meerdere stapjes ontstaan, vind ik het fijn dat elk stapje in een andere bak zit. Als ik een paar minuutjes over heb, kan ik zonder er lang naar te zoeken, iets pakken en meenemen naar een andere ruimte of de tuin. Zo vertel ik in het blog over verwerken door maken dat ik graag met mijn handen bezig ben in stressvolle periodes. Op die momenten ga ik graag envelopjes vouwen. Zonder eerst materiaal bij elkaar te hoeven zoeken, pak ik het blik met enveloppenmallen en de bak met uitgescheurde bladzijdes en kan aan de slag. En van de envelopjes die ik op die momenten vouw heb ik ook op een later moment profijt. Als ik ruimte voel om te schrijven, liggen er al zelfgemaakte enveloppen klaar.
- In de bovenste bak zitten bladzijdes die ik uit magazines heb gescheurd.
- Deze bak met mooie verpakkingen staat klaar om labels van te knippen.
- Brieven die ik heb beantwoord, bewaar ik eerst in deze bak. Als deze bak vol is, bundel ik de brieven per afzender en gaan ze in een verhuisdoos die op zolder staat.
- Restjes gekleurd karton bewaar ik in deze bak. Ik probeer zoveel mogelijk te gebruiken en zo min mogelijk weg te gooien.
- In dit blik zitten sigarenbandjes. In het blogje over verwerken door maken, kan je zien waar ik sigarenbandjes zoal voor gebruik.
- Deze blikken kon je een paar jaar geleden bij AH sparen. Ik heb de meeste blikken in kringloopwinkels gevonden. En bewaar er bijvoorbeeld losse lintjes en touwtjes in.
- Ook in deze mandjes staan poststukken waar ik aan werk. Links staan grote zelfgemaakte enveloppen waar ik steeds weer iets aan toevoeg tot ze klaar zijn.
- Deze ladenkastjes zijn van IKEA, ik heb ze van iemand gekregen. In de laatjes bewaar ik zelfgemaakte enveloppen, cadeauzakjes, labels en ga zo maar door. Bovenop de kastjes liggen platte blikken. In het platte blik aan de linkerkant bewaar ik mijn enveloppenmallen. In de overige twee bewaar ik losse plaatjes.
Onderin de kast staan een aantal typemachines.
Ook in het fruitkistje op wieltjes bewaar ik tijdschriften.
Links zie je de blikken met losse plaatjes. Als ik oude spelletjes koop of krijg, gebruik ik de kaartjes vaak als label en de doosjes gebruik ik weer voor losse plaatjes. Dit soort platte doosjes kan je makkelijk ergens tussen schuiven en nemen weinig ruimte in. En door de plaatjes te sorteren, hoef ik niet elke keer in een grote berg te zoeken naar iets speciaals. Zo vond ik een tijd geleden een stapel tijdschriften voor postzegelverzamelaars. De plaatjes uit deze bladen hebben allemaal hetzelfde thema en gebruik ik veel. Dus die kregen een eigen blikje.
Inbouwkast
Deze kamer heeft ook inbouwkasten. Helemaal bovenin bewaar ik boeken die ik koop om te verknippen.
In de inbouwkast zitten planken waar ik ook van alles op bewaar. De meeste blikken op deze planken verzamelde ik door de jaren heen. De blikken in de inbouwkast zijn van dezelfde series en kunnen daardoor makkelijke gestapeld worden. De blikken op de bovenste plank zijn van Verkade en de blikken op de planken eronder waren te koop bij Albert Heijn. Omdat de blikken op elkaar lijken, heb ik er labeltjes op gemaakt met een lettertang. Zo kan ik snel vinden wat ik zoek. In deze blikken bewaar ik dit soort zakjes, etikettenstickers die ik als adreslabel gebruik, stempels, inktkussens en feestprulletjes zoals confetti, kaartjes en slingertjes.
Wat als je geen postkamer hebt?
De meeste spullen in mijn postkamer zijn tweedehands. Ik heb ze gevonden, gekregen of gekocht in kringloopwinkels. Ik probeer te gebruiken wat ik heb of tegenkom. En hou van recycling en creatieve oplossingen. Ik heb het geluk dat ik er ruimte voor heb. Maar ‘Marloesland’ vroeg: ‘Wat als je geen postkamer hebt? En elke keer je knutselspullen van de eetkamertafel moet opruimen?’ Vooral het opslaan van alle spullen en het samenstellen van het poststuk doe ik in mijn postkamer. Omdat ik de ruimte ervoor heb, kan ik ook een heleboel bewaren. Bij het samenstellen van een poststuk gebruik ik echter niet altijd ál die spullen. Ik pak steeds de dozen, bakken, potjes of blikken die ik bij een bepaalde stap nodig heb. Zo vouw ik bijvoorbeeld het ene moment een stapel enveloppen. En een ander moment zoek ik daar spulletjes bij. Dan pak ik een paar blikken uit de kast met plaatjes, oude postzegels, stempels of stickers en zet ze daarna weer terug. Als ik geen postkamer had, zou ik vooral het aantal tijdschriften en boeken flink moeten minderen. En zou ik een andere plek zoeken voor de potjes en blikjes die mij dat winkeltje-gevoel geven. Een plank in een kast of iets op wielen waarmee ik de eettafel tijdelijk tot een postmaaktafel omtover. Zoals bijvoorbeeld deze roltafel van Ikea.
Ruchama woont klein en gebruikt haar eettafel ook als bureau. Hoe zij haar postspullen opbergt zie je binnenkort in een ander blog. Kim is vorig jaar verhuisd en heeft voor het eerst een plekje om post te maken waar ze zelf nog tips voor kan gebruiken. En jij? Waar maak jij je post? En heb jij handige opbergtips die je wil delen? We zouden het leuk vinden om het terug te lezen in een reactie. Alvast bedankt!
Lieve groetjes,
Nienke
Karin said:
Wat een feest om mee te mogen kijken in jouw postkamer. Dat is echt een kamer vol met schatten…geweldig! Omdat we zelf (ook) klein wonen, ben ik heel benieuwd naar Ruchama’s postspullen-opbergtrucs! Want als ik wil dat mijn kinderen hun zooi OPRUIMEN, kan ik zelf natuurlijk niet overal tijdschriften en stickers hebben liggen 😉
postfabriek said:
Leuk dat je in mijn postkamer kwam kijken, Karin! En dankjewel voor je reactie en compliment. Fijn om te ontvangen!
Lieve groet,
Nienke
Esther said:
Wat leuk om een snuffelrondje in je postkamer te kijken. Ik ben gek op blikjes en bakjes en stellingen. Heerlijk om zo er toch ook een beetje in te kunnen turen (zonder onbeleefd te zijn en van alles zelf open te trekken :p )
Dit is precies waarom ik kringlopen zo leuk vind allemaal blikjes trommeltjes en doosjes waar ik helemaal gelukkig van word.
Helaas niet een postkamer tot mijn beschikking, maar mijn slaapkamer is goed genoeg om lekker in te frutselen. (post en ook niet post)
Ben benieuwd naar het andere blogjes wat hierover gaat komen.
Ik knip plaatjes wel gelijk uit tijdschriften en soms ook uit een heel boek om ruimte te besparen. Deze berg ik op in van die a4-mapjes
Daarnaast ga ik soms juist naar kringloop om voor een poststuk nog een klein extra dingetje te zoeken zodat ik niet een hele voorraad thuis hoef te houden. (al neem ik soms natuurlijk wel dingen mee voor iets later als ik wat moois tegen kom)
video banddoosjes van de kringloop vind ik handig om te gebruiken voor postzegels e.d. klein formaat en makkelijk te stapelen en ook makkelijk op mijn boekenplank te zetten. Ook vind ik deze fijn om te gebruiken als brievenbusdoosje i.v.m. het formaat en de stevigheid van het doosje zelf.
kokers (zoals van pringles chips of koekjes) vind ik fijn voor kraaltjes, knopen en andere kleine dingen, omdat het niet te veel ruimte in neemt en veel in kan. Binnen die kokers heb ik kleine medicijn potjes zodat het niet te veel door elkaar zit.
Voor de rest ligt er overal en nergens wel wat en heb ik niet echt een opruim/orden weet ik het wat voor iets :p
postfabriek said:
Wat een fijne, uitgebreide reactie, Esther! Heb alles met plezier gelezen. Zo krijg ik een snuffelrondje terug, gezellig!
Wat een super idee om de doosjes van videobanden te gebruiken! Geniale tip! Als het goed is, heb ik nog een paar van die hoesjes op zolder liggen. Ik ga meteen op zoek!
Lieve groetjes,
Nienke
Yvonne said:
Een zeer leuke blog, dankjewel! Ik ben wel heel erg benieuwd naar je verzameling boeken. Ik lees zelf graag ook boeken over post. Soms zie ik een blog voorbij komen op jullie site, maar dit ziet er uit als een geweldige verzameling!
postfabriek said:
Wat leuk je dat je een reactie achterlaat, Yvonne! En dankjewel voor het compliment. Ik zal binnenkort meer vertellen over mijn boekenverzameling… even nadenken in welke vorm ik dat giet.
Heb jij misschien ook boekentips?
Lieve groet,
Nienke
Yvonne said:
Leuk! Ik moet aan een aantal boeken denken.
Simon Garfield – To The Letter / Ode aan de brief
Ik heb dit boek in m’n bezit maar nog niet gelezen. “Weinig spreekt zo tot de verbeelding als het lezen van een brief. Toch lijkt de kunst van het brieven schrijven te verdwijnen. In Ode aan de brief neemt Simon Garfield onze bijzondere band met correspondentie onder de loep: van Romeinse houtsnippers die werden ontdekt bij de Muur van Hadrianus tot de vloek en zegening van e-mail.” Schijnt erg geestig geschreven te zijn.
Stefanie Posavec & Giorgia Lupi – Dear Data
Deze twee dames hebben een jaar lang elke week een ansichtkaart getekend, met verzamelde data uit hun omgeving. Wat voor geluiden hoorden ze, wat voor geuren roken ze die week, hoe vaak gebruik je een deur, hoe vaak moesten ze lachen… Met die data tekenden ze in de meest kleurrijke vormgevingen hun verzamelde data uit. Dit boek sprak erg tot mijn verbeelding.
Jan Carson – Postcard Stories
Jan Carson schreef in 2015 elke week een kort verhaal op een ansichtkaart en stuurde deze naar een vriend.
Boeken die jullie eerder noemden in blogs (zoals The typewriter, Oscar en oma Rozerood etc) lijken me ook allemaal interessant.
En bedankt voor de tip Saskia; het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey ligt al een tijdje in mijn kast om gelezen te worden. Die ga ik er snel eens bij pakken. 🙂
Jen Mullen said:
This was a fun and inspiring post!
postfabriek said:
Thanks, Jen!
anke nijhoff said:
wat ontzettend fijn om te lezen en te zien. inspirerend. alles bij de hand om iets heel persoonlijks en liefdevols voor iemand te maken. dank voor de beelden. ze stimuleren om orde te maken, je laat het nut ervan zien zo…..mooi !
postfabriek said:
Hele leuke verrassing om een reactie onder een blog van jou tegen te komen, dankjewel Anke! Fijn om te lezen dat je het inspirerend en stimulerend vindt. Dank voor je lieve woorden!
Liefs,
Nienke
Saskia B said:
Leuk Nienke,
Dankjewel voor de rondleiding door jouw postkamer!
Leuk al die blikjes en doosjes en deels ook heel herkenbaar.
Wellicht is het leuk om, zoals Yvonne ook schreef, eens een lijst te maken van “postboeken”. En dat ieder die dat wil, die lijst kan aanvullen.
Ik schreef je al eens over de brievenroman “het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey”, ik las het boek jaren geleden. Is nu verfilmd!
In de film is het brievenschrijven niet zo prominent aanwezig als in het boek, maar het is een prachtig verhaal en mooi verfilmd.
Fijn -lang- weekeinde!
postfabriek said:
Wat leuk dat je in mijn postkamer kwam kijken, Saskia!
Mijn plan was om af en toe een blog te schrijven over mijn postboeken, maar een gezamenlijke lijst maken, is ook een leuk idee! Heb je een tip over de uitvoering daarvan?
Ik kijk uit naar het boek dat je noemt. Wie weet kom ik het tegen in een kringloopwinkel. Dat vind ik zelf de leukste manier.
Wens jou ook een fijn weekend toe.
Lieve groet,
Nienke
Saskia B said:
Ha Nienke,
Over de uitvoering heb ik geen tip… ik ben niet zo thuis in het hele bloggebeuren, maar misschien dat er een “plekje” is waar ieder haar (zijn?) tips kan achterlaten?
Of gewoon titels melden en die Postfabriek -na goedkeuring- dan op de juiste plek kan zetten.
Ik ga iig een lijstje maken en zal dat binnenkort hier plaatsen.
Dear data vind ik ook geweldig Yvonne!
Fijne avond & groet!
Ineke said:
Dag Nienke,
Wat een ontzettend leuk blog, ik ga je kamertje zeker nog vaker “bezoeken” :). Dank voor zoveel inspiratie!
postfabriek said:
Dag Ineke,
Dankjewel voor je lieve reactie! En je bent welkom, hoor! Fijn dat ik je heb kunnen inspireren.
Lieve groet,
Nienke
José said:
Wat een ontzettend leuke blog ! Voelt best intiem om zo in je postkamer mee te mogen kijken…
Ik woon zelf niet zo groot, en net als Esther knip ik soms plaatjes al uit, als de stapel tijdschriften te groot dreigt te worden. Het schrijven en maken gaat aan mijn eettafel, dus het moet dan wel steeds tussendoor opgeruimd ( lees : verplaatst ) worden. Ik denk dat ik gewoon op jacht ga naar een grotere eettafel, en dan de salontafel gewoon kleiner doe ofzo.. Op mijn slaapkamer bewaar ik soms dingen die ik niet vaak gebruik.
Net als Yvonne ben ik wel nieuwsgierig naar je boeken 🙂
postfabriek said:
Hoi José!
Dank voor je leuke reactie! En ja, dit is wel ‘gluren bij de buren next level’. Ik zal binnenkort meer over mijn boeken vertellen. Moet nog even bedenken in welke vorm ik dat giet.
Superleuk dat je de moeite neemt om iets over jouw postmaakplek te vertellen. Altijd leuk om te lezen!
Lieve groetjes,
Nienke
Saskia B said:
Dit is mijn lijstje met postboeken:
J &A Ahlberg: De puike postbode
K Kressmann-Taylor: Adres onbekend
Michelle Lovrie: How to write loveletters
Helene Hanff: 84 Charing Cross Road
Darren DiLieto: Mail me art
Rolf Weijburg: Inviting the world at home
John Tingey: The Englishman who posted himself
Harriet Russell: Envelopes
Jenny Hinchcliff: Good mailday
Nick Bantock: de boeken over Griffin en Sabine (juweeltjes!)
en natuurlijk de Postsecretboeken
Pingback: Post in boeken - De wetten - Postfabriek
Pingback: Inspiratie: Postspullen opbergen - Ruchama - Postfabriek
Marie de Jonge said:
Ik vind het zelf ook lastig om structuur aan te brengen in mijn werkkamer, omdat ik veel spullen heb. Wellicht moet ik ook meer opbergmogelijkheden gaan aanschaffen. Ook kan ik de spullen die ik niet gebruik in een externe opslag plaatsen misschien.
Pingback: Zomer met Vlinders in je buik (met kortingscode!) - Postfabriek