Eerder schreef ik al over het schrijven met gevangenen. Ik beloofde dat ik ook de verhalen zou delen over de langere schrijfcontacten. Vandaag vertel ik het verhaal van Simon (niet zijn echte naam), met wie ik voor de periode van ongeveer een jaar heel intensief heb geschreven.
Nadat een andere penpal was gestopt met schrijven, besloot ik er een nieuwe penpal bij te nemen. Ik vroeg een nieuw adres aan via Inside Outside en kreeg het adres van Simon. Eigenlijk bemiddelt Inside Outside alleen voor gevangenen die levenslang of de doodstraf hebben gekregen. Simon zat echter nog in voorarrest in afwachting van zijn proces, maar had blijkbaar zo een rakende brief geschreven dat de stichting toch voor hem heeft bemiddeld. Simon was dus nog niet veroordeeld!
Simon was vanaf zijn eerste brief heel erg open over zijn verleden, wie hij was en wat hij had gedaan waardoor hij nu in de gevangenis zat. Hij stuurde me kopieën van krantenartikelen over hem en de bende waar hij lid van was geweest, maar ook over de moord die hij had gepleegd en het slachtoffer. Ondertussen vertelde hij me in zijn brieven zijn gehele levensverhaal vanaf zijn geboorte tot aan het moment dat hij mijn eerste brief ontving. Simon kon heel goed schrijven en het leek dan ook bijna alsof ik een soort roman aan het lezen was in heel veel etappes. Ergens voelde ik me wel speciaal en vereerd dat iemand die zo was uitgelicht in de media en daar alleen omschreven werd als harteloos monster, mij zo in vertrouwen nam. Simon schreef me over álles. Over zijn gevoelens, zijn gedachtes, zijn angsten, zijn twijfels, zijn bedenkingen bij de dingen die hij had gedaan, zijn geloof, zijn idealen.. En alles op een hele eerlijke en oprechte manier. Hij maakte de dingen niet mooier dan ze waren en probeerde ook zijn keuzes niet goed te praten.
Tijdens de brieven leek Simon door een diep proces te gaan. Waar hij in het begin nog fermer was in zijn overtuigingen, ging hij die door de brieven heen steeds meer in twijfel trekken. Zijn bende liet hem in de steek, de media beweerde van alles en zijn vooruitzichten waren somber. Het was heel bijzonder om te zien hoe hij al schrijvend tot nieuwe inzichten kwam. Ik noteerde hierover ooit een quote van hem uit één van zijn brieven en deelde die, met toestemming, al eens op het internet. Het ging om deze quote:
If I had met myself 10 years ago. If the “me” 10 years ago had met the “me” now, and heard myself tell me “this is wrong” I would have punched me in the face and called him a “traitor”. Thats what people like me are called if we start speaking out. “Traitors”. But I am not a “race traitor” just because I choose not to HATE people anymore. But thats what THEY say. How is it racial pride to hurt other people and attack them? Simply for being different? Just because I dont want to HATE people, how does that make me a traitor to my race? […] I hate seeing kids swept into a gang that disguises hatred and thuggery as ‘pride’. You are right when you say my views won’t change overnight. I will always be proud of my heritage and history. And if a black person insulted me or my race, I would fight then and there. I’m not “selling out” or being weak. I’m simply not going to hate people ever again untill they give me a reason! The best friend on earth I ever have may be a black man from darkest of Africa. I may be released from prison one day and have a child drowning in a pool and some Jewish man might jump in and save my child. Who am I to hate people? For years I always thought of L. I always said to myself “In an all-white country there would be no crime. And she would not have been killed and we would be married and have children.” And this fueled my hatred. Yet I now wonder how many of my victims over the last 10 years cried? How many times I left a person bleeding in the street, simply because they were not white. I wonder if they got out of bed, or the hospital the next day and carried a hatred of ALL whites because of what a few skinheads did to them? That is what I believe made me change. That made me realize there is good and bad in all races and I had become the “bad” in whites! A white man is dead because of our drunken hooliganism. This has woken me up as well.
Ik werd het verhaal en leven van Simon steeds meer in gezogen. En dat kwam vanuit een dubbel gevoel. Aan de ene kant voelde het alsof ik oprecht een vertrouwensband had met hem, maar aan de andere was het ook een soort perverse nieuwsgierigheid naar de man achter de moordenaar. Het leven van Simon stond zó ver af van het mijne en alles wat hij vertelde was ook heel interessant. Ik leerde alle ins en outs kennen van het bendeleven wat hij had geleefd. De regels, de wijze van rekruteren, de werkwijze, de manier van leiderschap. En dat was wel een heel leerzaam kijkje in een mij totaal onbekende wereld.
Maar ondertussen schreef ik wel met een échte crimineel, iemand die écht heel veel mensen kwaad had gedaan en iemand daadwerkelijk van het leven had beroofd. Ik wist inmiddels hoe het slachtoffer eruit zag, hoe hij heette, hoe zijn leven eruit zag. Wist wie zijn rouwende familie was, zijn ouders. Ik wist wat er was gebeurd, wie het hadden gedaan en wat eraan vooraf was gegaan. En dat was wel een heleboel kennis van iets héél erg naars waar ik zelf totaal buiten stond. Het zit in mijn karakter dat ik heel slecht kan begrijpen dat mensen andere mensen pijn kunnen doen, fysiek of mentaal. Van geweld word ik heel misselijk en het nieuws kijk ik vaak niet, omdat ik niet tegen de beelden kan van geweld, dode mensen en oorlog. Vaak als ik de artikelen las die Simon me stuurde of op internet nog nieuwe artikelen vond, werd ik heel misselijk van alles wat ik las. En hoe de man die ik zo goed had leren kennen ook zo in staat was andere mensen kwaad te doen, vond ik lastig te rijmen.
Naarmate het proces dichterbij kwam werd Simon overgeplaats naar de beruchte gevangenis van sherrif Joe Arpaio. Deze sherrif is in Amerika berucht vanwege zijn aanpak van gevangenen. Zo werken de gevangenen in tentenkampen in de woestijn bij zeer hoge temperaturen en zijn zij allen verplicht roze ondergoed te dragen. Brieven schrijven en ontvangen mogen ze niet. Alleen de ansichtkaarten van de gevangenis zelf mogen ze versturen en in die periode was het dus gedaan met de lange brieven.
Nu ik niet meer elke twee weken een lange brief in mijn handen had, maar alleen af en toe een kort ansichtkaartje, begon ik het gevoel van de vertrouwensband wat kwijt te raken en bleven de dingen die Simon gedaan had meer en meer door mijn hoofd spoken. Vragen als of iemand echt zo kan veranderen in zijn denkbeelden na een leven lang daarin geloofd te hebben, of hij mij ook kwaad zou kunnen doen, hoeveel slachtoffers hij in zijn leven gemaakt had.. Het bleef allemaal door mijn hoofd spoken.
Uiteindelijk brak de dag van het proces aan. Op internet kon ik een verslag terug zien. Voor het eerst zag ik de man met wie ik geschreven had op bewegende beelden terug. Van de zachtheid in zijn brieven was niets terug te zien. Er stond een harde man die weinig spijt betuigde op dat moment, maar vooral bezig was met zijn eigen hachje. En die zijn middelvinger op stak naar de camera.
Na de veroordeling werd Simon weer overgeplaatst en veranderde de toon van zijn brieven. Waar hij eerst voornamelijk alleen opgesloten had gezeten in een cel, maakte hij nu onderdeel uit van gen pop (general population) in de gevangenis. In die omgeving moest hij meer de harde man die voor niks en niemand bang is zijn. Door de rivaliserende bendes in de gevangenis zelf, de botsingen tussen verschillende rassen en zijn reputatie was hij doelwit in de gevangenis. Aangezien hij zijn bende de rug toe had gekeerd, stond hij er alleen voor. Die verharding was duidelijk terug te merken in zijn brieven. Hij schreef steeds minder open en begon ook naar mij harder te zijn. Waar ik voorheen alles kon zeggen/schrijven, moest ik nu op mijn woorden letten en waar het eerst niet gaf als een antwoord wat op zich liet wachten, kreeg ik nu meer en meer verwijten. Het proces waar hij doorheen ging, leek te zijn gestopt of te zijn gesloten en daarmee werd hij steeds meer de man die de media afschilderde. Ik begon bang te worden van hem, op te zien tegen het ontvangen van een nieuwe brief en het misselijke gevoel nam de overhand als ik aan hem dacht.
Uiteindelijk kwam dan ook het besef bij mij dat de brieven geen fictie waren geweest, maar het échte leven van een échte man die een échte misdaad had begaan. En dat onze raakvlakken daarmee ook minimaal waren. Het was heel bijzonder om zijn levensverhaal te mogen lezen en zijn wereld te leren kennen, maar toen het verhaal verteld was bleef er niets meer over. En schrijven uit angst is geen goede drijfveer. Het hele verhaal was eigenlijk teveel voor mij, niet te bevatten, te gruwelijk en heftig en bizar. En toen die connectie tussen ons weg was, bleef er iemand over die ik niets meer te bieden had. Ik had geen vriendschap, want ik kon geen vrienden zijn met iemand die alle dingen gedaan had die hij op zijn geweten had.
Ik ben nog altijd wel dankbaar dat ik zijn verhaal heb mogen lezen. Het heeft me wel geleerd dat ook achter het grootste monster ooit een kind, een jongen en iemand die lief had gezeten heeft. Het heeft me een kijkje gegeven in het bendeleven in de VS en geleerd dat goed en kwaad niet zwartwit is. Maar deze ervaring maakte ook dat ik na Simon geen nieuwe adressen meer heb aangevraagd, omdat ik niet nog eens zo een heftig contact aan wil gaan. Omdat ik over de nieuwsgierigheid naar de mens achter het kwaad heen ben en mensen die kwade dingen doen ook niet meer hoef te begrijpen. Het is ook de reden dat als mensen mij vragen naar het schrijven met gevangenen, ik voorzichtig ben en nooit zal zeggen “Doen!” Het is een afweging die je moet maken met het besef dat degene met wie je schrijft écht is…
Een volgende keer zal ik tot slot vertellen over mijn schrijfcontact met Tony. Een contact van een heel andere aard dan dat met Simon, veel dagelijkser en normaler. En misschien ook wat realistischer wat betreft hoe het schrijven met de gemiddelde gevangene is!
Liefs,
Kim
Lies said:
Jeetje Kim, wat heftig. Ik zit hier nu zelf met kippenvel…
Ik begrijp je nieuwsgierigheid ook. Hoe heb je het contact afgekapt als ik vragen mag?
Dankjewel voor het delen.
Lfs, Lies
Postfabriek said:
Die vraag kreeg ik al meer, dat ben ik duidelijk vergeten te vertellen in mijn verhaal 😉 Uiteindelijk heb ik het gelukkig niet af hoeven kappen.. Het is meer vanzelf gestopt en ik weet het ook niet precies meer. Nadat hij zijn verhaal had verteld en uiteindelijk was veroordeeld, was het contact zo anders en dat was denk ik voor ons allebei zo? Wie als laatste een brief heeft gestuurd, weet ik niet meer.. Maar één van ons heeft uiteindelijk niet meer terug geschreven.
Oh, die nieuwsgierigheid heb ik ook nog steeds wel. Maar die bevredig ik nu gewoon met Investigation Discovery, lekker veilig en op afstand!
Liefs,
Kim
Lies said:
Dat is misschien wel fijner dan dat jij het echt af had moeten kappen!
Lfs, Lies
judith said:
Ik vraag me af wie simon is, ik kijk dagelijks investigation discovery 😉 ik schreef een poosje met een vrouw, dit is al jaren geleden. Zij was de jongste vrouw die ooit op deathrow kwam in anerika. Ze had een ander meisje vermoord uit jaloezie. Ik was destijds heel erg tegen de doodstraf en wou haar een hart onder de riem steken. We stuurden wat kaarten over en weer, ze was heel vriendelijk. Tot ik hoorde dat ze een mede gevangene had proberen te wurgen, ik was er toen meteen klaar mee. Heb het contact toen afgekapt. Met een man schrijven zou ik niet snel doen, wat als ie ooit vrij komt en je op zoekt?! Ik heb nooit met andere gevangenen geschreven…
Postfabriek said:
Aaah Investigation Discovery, ook mijn favoriet! Ik heb Simon er nog nooit voorbij zien komen 😉 Dat zou wel even schrikken zijn! Ik heb wel één van zijn beste vrienden, veroordeeld voor diezelfde moord, ooit terug gezien in een programma op de gewone discovery waarbij grote criminelen in de gevangenis wat petty criminals uit de UK gingen vertellen dat het criminele leven echt niet zo “cool” was als ze zich voorstelden..
Oh maar gek is dat dan he? Als je iemand als vriendelijk leert kennen, maar dan erachter komt dat diegene gewoon weer zoiets gedaan heeft. Brrrr!
Over mannen die me zouden komen opzoeken heb ik me nooit zo druk gemaakt.. Simon heeft als hij vrij komt wel wat beters te doen dan mij op te gaan sporen, gok ik zo. En bij Tony zou ik het oprecht leuk vinden als hij me zou opzoeken en geen greintje angst voelen, terwijl hij toch ook wel iets ergs heeft gedaan. Gek is dat! En misschien naïef?
Liefs,
Kim
Jantien said:
Oke…door deze comments ging ik vanavond dus even dat ID kanaal kijken. Ik dacht aan processen…maar ik kreeg bloed en vermoorde kindjes O_O Ik heb 15 minuten gekeken en toen moest ik huilen en kotsen. Dat zet ik dus NOOOOOIT NOOIT NOOIT meer op! Engerds zijn jullie… 😉 (ja ik knipoog nu wel maar ik heb de deur echt wel op slot gedaan!)
Postfabriek said:
Ooooh sorry!!! Soms is het ook echt té naar, inderdaad… Je moet een beetje weten welke programma’s je kijkt, hoor. Want bijv. “Couples who kill” is vaak héél erg naar, net als “Blood Relatives” en “Nightmare Nextdoor”, doordat ze daar reconstructies inclusief allerlei narigheden laten zien. Maar “On the case with Paula Zahn” en “True Crime with Aphrodite Jones” gaan over beruchtmakende zaken en dan het hele verhaal erachter. En “Murder Shift” over een écht rechercheteam wat moorden oplost (zie je hen dus aan het werk, stukken verhoor en hoe ze bewijs verzamelen etc.). En “Who on earth did I marry” laat mensen aan het woord die dus met iemand getrouwd waren die erge dingen had gedaan, dat is ook wel interessant… Het hangt dus echt van het programma af! Ik gok dat jij in één van de eerste drie die ik heb genoemd bent terecht gekomen.. En dat is dan gelijk wel schokkend, al helemaal vermoorde kindjes. Daar kan ik écht niet tegen, brrrr 🙁
Tante Jannie said:
Wow heftig zeg! Ik denk dat ik het toch maar gewoon bij de gezellige brieven van mede-blogmadammen houd hoor. 😉 Hoewel ik het wel razend interessant zou vinden. Het zijn natuurlijk geen mensen die ik normaal gesproken in mijn leven zou hebben. 🙂
Postfabriek said:
Ja, klopt helemaal dat het ook heel interessant kan zijn! Maar het is totaal niet te vergelijken met het schrijven met gezellige penvriendinnen, voor mij staat het heel erg los van elkaar. Dat is toch een stuk minder “zwaar” 😉
Dana said:
Heftig!!
Kan mij je gevoel voorstellen over de angst voor hem maar ook dat je niet los kan laten wat je van hem weet…
Ik hoop dat je het voor jezelf heb af kunnen sluiten als een bijzondere schrijfervaring. Dat je het daarbij kan laten rusten!!
En dat hij alsnog een liefhebbend persoon kan worden…
Postfabriek said:
Ja, het is nu al een tijd geleden (een paar jaar) dat ik ben gestopt met schrijven. In het begin was ik er nog regelmatig mee bezig in mijn hoofd, maar inmiddels heb ik het helemaal los gelaten. Het was wel even gek het weer zo op te rakelen voor deze post, maar dat voelt ook juist wel als een definitieve afsluiting!
Ik hoop ook dat hij uiteindelijk een liefhebbend, goed persoon wordt.. Hij komt weer vrij over een jaar of 16, heeft dan nog een deel van zijn leven te gaan, ik hoop op een goede manier!
Dombo said:
Wauw, wat mooi om dit zo te lezen! Ik herken er zoveel van! Toen ik een jaar of 15 was begon ik ook jaren lang met een inmate te schrijven…het ging bijna hetzelfde zoals jij het beschreef. We waren open tegen elkaar en ik kreeg bijna dagelijks een brief en verstuurde er ook dagelijks een. Ook belden we eens in de maand/twee weken een kwartier (als ik het zo achteraf bekijk, was dat best een duur grapje).
Ik had echt het idee dat die man een soort van ‘guru’ was, hij leerde me veel over yoga, spirituele vrijheid enz. Maar na lange tijd, ik geloof zo’n 3 jaar kwam ik erachter, dankzij de postkamer van de gevangenis, dat hij kinderen had en veel ouder (10 jaar verschil) was dan hij zei dat hij was. De postkamer ‘scande’ namelijk alle brieven die in en uit gingen, ik denk dat zij het ook wel een soort van soap vonden wat er nu weer geschreven werd…;)
Maar ik kreeg dus een kaart van hem, die voor iemand anders bestemd was, waarin stond of ze goed voor de kinderen wilde zorgen, blablabla. Ik wilde van hem af. Als hij daarover had gelogen, waar had ie dan nog meer over gelogen?
Hij dreigde een béétje pikante foto’s van mijzelf (what was I thinking??) te vergroten en op mijn voordeur te laten plakken. Ik moest wel doorschrijven. Tot er een dag kwam, en jee, die postkamermensen zijn toch wel engelen! dat ik een pakketje kreeg met mijn foto’s erin, omdat ze erachter waren gekomen dat dat meisje erop destijds 15 was. Ik heb ze verbrand en hem nooit weer geschreven.
Een paar jaar later had hij nog gebeld, ik was blij! Maar hij vroeg me te liegen tegen mijn vriend (nu man) over ons contact…toen was ik er echt klaar mee. Ik hoef die gast nooit meer te horen of te spreken, hoewel er altijd een piepklein kaboutertje in mijn hoofd zich af vraagt hoe het met hem gaat…
Postfabriek said:
Nou, jouw verhaal klinkt nog wel een stuk heftiger wat betreft het contact tussen jullie! Wat naar dat hij gewoon zo tegen jou gelogen heeft, terwijl jij juist wel tegen hem op keek.. Hopelijk heb je er voor jezelf wel wat uit kunnen halen, al is het maar de wijze les om mensen niet blind te vertrouwen/geloven!
Er is tegen mij gelukkig niet gelogen, dat zou ik ook wel heel erg hebben gevonden. Poeh zeg!
Logisch dat je je nog steeds wel eens kunt vragen hoe het met hem gaat, hoor. Je hebt toch veel gedeeld!
Puur & Blij said:
Niks voor mij… Wel mooi stuk heb je erover geschreven. Ik hou het bij mijn snailmail!
Postfabriek said:
Snap ik helemaal! 😉
petra van der poel said:
Mooi en bizar verhaal tegelijk.
Ook ik schrijf met iemand uit de gevangenis, Edwin is opgepakt voor drugs smokkel en zit nu 3,5 jaar uit in Duitsland.
Het contact gaat via Epafras, dus geen adres en zo.
Schrijven met edwin is leuk, tot nu toe … ook al moet je op je hoede zijn met wat je allemaal schrijft.
Groetjes van petra
Postfabriek said:
Ah, Epafras ken ik niet! Ik zoek het even op, want dan kan ik daar misschien ook naar linken in mijn blogjes over het schrijven met gevangenen. Want ik merk dat er toch wel mensen naar vragen nog! Bedankt voor de tip.
Bijzonder dat jij ook schrijft!
Kim
petra van der poel said:
Hallo kim,
Ja ik vindt gewoon dat deze mensen ook een kans verdienen, en schrijven is hun enigste uitlaat klep.
Het contact met edwin is leuk, en hoop nog lang met hem te schrijven.
Pingback: Schrijven met gevangenen: Tony | Postfabriek
Moon Loves Gibbs said:
Met interesse lees ik deze blogs over het schrijven met gevangenen. Toch moet me van het hart dat zeker in de reacties veel negatieve ervaringen voorbij komen, waarbij ik denk van: misschien schrikt dat een ander om te gaan schrijven af. Want ja, ik zou het een ander wel aanraden om te doen.
Ten eerste: er is een reden dat er geadviseerd wordt dat je niet voor je 18e met gevangenen gaat schrijven, dat blijkt ook maar weer uit de reactie hierboven van het 15 jarige meisje dat ging schrijven. Op die leeftijd kun je gewoon nog niet goed bepalen of iemand wel of niet eerlijk is, dat kunnen zelfs mensen die veel ouder zijn vaak niet eens.
Dan zijn er altijd tips om je correspondentie tot een succes te maken:
*wees duidelijk wat je van de correspondentie verwacht: wil je wel of geen relatie, etc.
*stuur geen geld dat je zelf niet kunt missen: als ik soms lees dat mensen voor duizenden dollars naar een gevangene sturen en dan nog over de rooie zijn als ze merken dat ze belazerd zijn… tja, dat heb je toch echt zelf in de hand. Je bent een penvriend, geen pinautomaat.
*Laat je niet verleiden door: ja maar als je echt mijn vriend/vriendin zou zijn dan zou je dat voor me over hebben. Nee, nee en nog eens nee. Dat je met elkaar schrijft betekent niet dat je aan al hun verzoeken hoeft te voldoen.
Nog iets: Steeds weer lees ik het vooroordeel: ja maar wat als ze vrij komen en ineens op mijn stoep staan? Dat kan niet. Zeker bij langgestraften zal dat nooit gebeuren, want als ze vrij komen hebben ze geen cent om te makken en mogen ze vaak niet eens de staat waar ze in wonen verlaten.
Dit alles gezegd hebbende hoop ik echt dat dit mensen niet afschrikt om te gaan schrijven, het is zo’n mooie ervaring!
Postfabriek said:
Het kan zeker een hele mooie ervaring hebben, maar het is juist belangrijk dat mensen vooraf goed nadenken voordat ze eraan beginnen. In bovenstaande verhaal heb ik nooit geld gestuurd, ben ik altijd duidelijk geweest over de verwachtingen, was ik 18+ etc. Het was zeker een bijzondere ervaring, maar het was ook héél heftig. En ik vind het toch belangrijk dat mensen voordat ze gaan schrijven, zich beseffen dat iemand niet in de gevangenis zit omdat ie een pakje kauwgom heeft gestolen.. En zich ook beseffen dat je iemand niet moet willen “redden”, want dat kun je niet.
Als je daar allemaal goed over hebt nagedacht en voor jezelf goede redenen hebt om te gaan schrijven, zou ik het zeker doen! En wil je toch schrijven, maar heb je met bovenstaande dingen wel moeite dan kun je ook op zoek gaan naar politieke gevangenen om mee te schrijven. Die hebben vaak een heel ander verhaal en de steun net zo hard nodig.
Maar ik denk dat als je je te erg laat afschrikken, dat dat een bevestiging is dat je er beter niet aan kunt beginnen. Want dan krijg je teveel mensen die gaan schrijven, maar al snel weer afhaken en dat is toch ook niet in het belang van de gevangenen.
Pingback: Schrijven met gevangenen: inleiding | Postfabriek
Olivia said:
Hallo Kim,
We vinden je verhaal heel mooi en vroegen ons af of je evntueel mee zou willen doen aan een documentaire over liefdesbrieven?
Hoor heel graag van je.
Groetjes,
Olivia
olivia@halal.amsterdam
Pingback: Schrijven met gevangenen: M. - Postfabriek