Tags
brief, brieven schrijven, deathrow, dodencel, gevangenen, gevangenis, penvriend, schrijven met gevangenen, vriendschap
Eerlijk gezegd had ik verwacht dat deel 1, deel 2 en deel 3 mijn enige blogjes zouden blijven over het schrijven met gevangenen. En toen gebeurde er iets geheel onverwachts. Ik kreeg een brief van een gevangene op Death Row in Amerika waar ik sinds 2008 niets meer van gehoord heb. Een bijzondere en schokkende brief die aanleiding geeft voor toch nog een nieuw blogje over dit onderwerp.
In 2008 zag ik op een forum voor mensen die schrijven met gevangenen het oproepje staan van M. Het oproepje stond er al een tijdje, maar er had nog niemand gereageerd. Omdat het oproepje steeds opnieuw mijn aandacht trok, besloot ik uiteindelijk om M. een brief te schrijven. Op mijn eerste brief kreeg ik een súperlange brief terug. M. bleek hierin een onzekere man, die voortdurend de onzekerheid uitsprak of zijn brief wel goed zou zijn en mij zou bekoren. Hij vertelde over zijn leven voor en op Death Row. Ik beantwoordde zijn brief, maar hoorde hier niets op terug. Ik stuurde nog een kaartje, maar ook daarop kwam geen antwoord meer. Op dat moment ging er vanuit dat hij wellicht de klik niet met me voelde, misschien nog meer reacties had gehad en liever die anderen schreef. Ik trok het me verder niet aan, zo gaan die dingen. Af en toe dacht ik nog wel eens aan hem, maar inmiddels in mijn drukke leven was de herinnering vaag geworden en de brief die ik ooit kreeg ligt ergens opgeborgen op zolder.
En toen ineens viel er een brief op de deurmat. Aan de enveloppe kon ik zien dat het post uit de gevangenis kwam, maar de naam van de afzender kwam me niet bekend voor. Ik opende de enveloppe en zag onder de flap de inhoud opgesomd staan.
Tot mijn verbazing haalde ik mijn eigen brieven tevoorschijn uit de enveloppe met daarbij een brief van twee kantjes. In de brief schreef M. dat hij mijn brieven al die jaren bewaard had, dat ze een lichtpuntje voor hem waren geweest en dat hij mij wilde bedanken voor de moeite die ik had gedaan om hem te schrijven en voor mijn vriendschap. De aanleiding voor de brief die hij nu schreef was dat zijn executie gepland stond. Hij wilde me mijn brieven teruggeven, omdat ze voor hem al die jaren in de dodencel veel betekend hadden.
Zonder dat ik het ooit heb geweten, hebben mijn brieven voor M. een groot verschil gemaakt. Heeft hij ze bewaard tot de inkt van mijn vulpen vaal werd, de hoekjes gekreukt. Op de enveloppen heeft hij een aantal keer een aantekening gemaakt. De brieven heeft hij meerdere malen opnieuw gelezen, mijn adres al die tijd zorgvuldig bij zich gehouden. Het laat maar weer eens zien hoe je voor iemand een groot verschil gemaakt kunt hebben, zonder het ooit te weten. Hoe post echt niet draait om de reactie die je krijgt op de brief of het kaartje dat je stuurt, dat jouw post niet pas waardevol is als je een reactie krijgt. Wij hebben allemaal misschien wel poststukken verstuurd aan mensen waar we nooit echt iets van terug hebben gehoord, maar die voor die ander een ongekend verschil hebben gemaakt. De brief van M. raakte me dan ook erg, het verzachtte hoe ik nu kijk naar het schrijven met gevangenen. Het bevestigde dat de tijd die je daar aan geeft, geen verloren tijd is.
Op het moment dat ik de brief van M. in handen kreeg, was zijn executie al voltrokken. M. leeft niet meer, hij is vermoord door de VS. Oog om oog, tand om tand. Een moord, voor een moord. Zonder de daden van ter dood veroordeelden ooit goed te keuren, kan ik niet anders dan een faliekant tegenstander blijven van de doodstraf. Ik geloof er niet in, dat je een daad ooit kunt bestraffen door exact hetzelfde te doen. Waar ik wél in geloof is de kracht van het geschreven woord, van een brief, van een kaart. Het blijft een manier waarop je er écht voor elkaar kunt zijn, of dit nu voor een gevangene in de dodencel is of voor de eenzame buurvrouw om de hoek. Wat ik vooral haal uit deze brief die ik van M. alsnog mocht ontvangen is om te blijven schrijven, om mijn impuls áltijd te volgen als ik denk dat iets een brief verdient! Ik hoop dat jullie hetzelfde doen.
M. vroeg mij als laatste wens in zijn brief om contact op te nemen met een Nederlandse vrouw die hem bezocht heeft in de gevangenis. Ik ga dat zeker doen, ik hoor graag haar verhaal.
Liefs,
Kim
Willemijn said:
Wat gaaf dit verhaal! Ongelooflijk dat je na zo’n lange tijd toch nog een reactie hebt gehad…en wat voor één! Heel bijzonder!
Wel even een vraag. Ik heb de vorige blokjes hierover nog niet gelezen, maar heb jij je eigen adres hiervoor gebruikt? Of heb je een postbus nummer, ivm de veiligheid.
postfabriek said:
Ha Willemijn! Dankje voor je reactie, bijzonder inderdaad he. Ik vind het nog steeds surrealistisch als ik de brief erbij pak. Het was zo compleet onverwachts!
Om je vraag te beantwoorden: ik heb altijd mijn eigen adres gebruikt inderdaad. Uiteindelijk zit de ander vast, ben jij alleen maar iemand die iets fijns doet en is de afstand erg groot. Ik zou niet weten wat voor onveiligs de ander met je adres zou moeten doen, maar als het ongemakkelijk of onprettig voelt is een postbus altijd een goede oplossing natuurlijk!
Overweeg je ook te gaan schrijven? Of was je gewoon nieuwsgierig?
Liefs,
Kim
Willemijn said:
Heej Kim,
Dat het zo onverwachts was, maakt het nog meer bijzonder he!
Echt heel ontroerend.
Ik weet dat je in Nederland uit veiligheidsoverwegingen niet je eigen adres mag gebruiken, althans dat wordt ten zeerste afgeraden.
En terecht!
Maar goed, jij schreef natuurlijk naar iemand in Amerika en on death row maar ik zou het toch wat griezelig vinden om mn eigen adres te gebruiken. Misschien beetje overdreven van mij…..
Ik weet trouwens ook niet eens hoe je een postbusnummer moet krijgen (maar dat weet Google vast wel 😉 )
Als ik jouw verhaal zo lees, dan overweeg ik zeker om ook te gaan schrijven. Zo’n brief of kaartje kan blijkbaar zo ontzettend belangrijk zijn voor iemand in het gevang.
Sterkte en succes ook met het contacteren van die vrouw, zijn laatste wens.
Mieke said:
Whow… :-s
Ik kreeg tranen in mijn ogen.
Als hiermee de kracht van post niet duidelijk is, wordt het wellicht nooit duidelijk.
Lief van je dat je die vrouw gaat contacteren voor zijn laatste wens.
postfabriek said:
Echt he Mieke! Meer bewijs voor de kracht van post is er niet nodig, denk ik..
ssndie said:
Wow Kim, ik zit hier met kippenvel. Wat een verhaal! Ik weet even niks te zeggen. Ja de kracht van post dus…
Ik heb in mijn puberteit een tijdje geschreven met een Belgische jongen in de gevangenis. Heel bijzonder en bedenk me nu wat het misschien voor hem heeft betekend…
Dankjewel voor je mooie verhaal.
Sandie
postfabriek said:
Ik weet wel zeker dat jouw brieven destijds iets voor hem betekend zullen hebben! Mooi dat je dat gedaan hebt. Is het contact verwaterd of kwam hij vrij en stopte het schrijven toen?
Graag gedaan.. 🙂
Groetjes,
Kim
Fokelien said:
Wauw, wat een impact heeft een brief he!
Geschreven uit je hart, en ook aangekomen in een hart!
Treasure!
Lies said:
Poeh… Mooi en heel erg verdrietig.
En wat je zegt, zit zelf in een moeilijke periode en zou meer willen reageren, maar die lieve kaartjes doen zó goed!
Lfs Lies
postfabriek said:
Ja, dit benadrukt voor mij echt dat iets niet pas waardevol is als iemand dat aan je laat weten..! Mooi dat de kaartjes jou ook goed doen! <3
Annelies said:
Hier word je stil van!
dankjewel dat je dit gedeeld hebt!
alida said:
Hoe kom je aan de adressen van zo’n gevangenis ?
postfabriek said:
Hai Alida! Ik heb de adressen destijds gehad via stichting Inside Outside. In de eerdere blogjes, met name deel 1, ben ik hier verder op in gegaan. Je kunt echter ook zelf op zoek bijv. via writeaprisoner.com Daar zijn advertenties te vinden van gevangenen die een schrijfmaatje zoeken, al is er nooit de garantie dat de advertentie nog helemaal up to date is.
Dieuwertje said:
Kippevel………
Hoe een kleine moeite een groot geschenk voor een ander kan zijn.
maud said:
Goeiemorgen,
Wat een heftig en mooi verhaal! Ik ben er stil van.
Ik zou graag willen weten waar je het oproepje van M. hebt gevonden. Er staat mij iets bij van Amnesty international, kan dat?
Dankjewel voor het mooie verhaal. Met de dodenherdenking nog in mijn achter hoofd maakt dit me meer bewust van de vrijheid waarin we leven. En dat we daar dankbaar voor moeten zijn, ons blijven realiseren dat het zo afgelopen kan zijn, door iets in je omgeving of door een fout van jezelf.
Ik heb mijn huisje net schoon gemaakt, nu een kopje thee en dan even naar de markt. Hoe simpel en zorgeloos.. bijna gênant! Ik proost met mijn kopje thee op onze vrijheid en ben dankbaar voor wat ik heb.
Groetjes,
Maud
postfabriek said:
Hai Maud,
Het oproepje heb ik destijds gevonden via een forum wat voor zover ik weet niet meer bestaat. Ik ben nog nooit via Amnesty International gaan schrijven, al hebben zij wel ook acties waarbij er ook geschreven wordt.
Zorgeloosheid en vrijheid is beiden een rijkdom, inderdaad. Inderdaad iets om heel dankbaar voor te zijn. Al is het ook onmogelijk om daar dag in dag uit bij stil te staan, maar je af en toe even beseffen hoe rijk je bent is heel mooi!
Kim
irma said:
Dank je, Kim. Hij vertelde me dat hij dit had gedaan tijdens onze laatste gesprekken op de middag van zijn executie. Ik zal je graag vertellen wat voor man hij was. Dank voor je mooie blog.
postfabriek said:
Wauw, Irma, wat bijzonder dat je dit blogje leest en reageert! Ik ga je NU mailen!
Cindy said:
Hoe toevallig is dit? Ik heb een buurman van 2 huizen verderop die al vanaf oktober 2014 het rolgordijn dicht had en de tuin liet verwaarlozen. Dus ik dacht wel dat hij door een moeilijke periode heen zou gaan. Met kerst heb ik mijn gewone kerstkaart bij hem in de brievenbus gedaan, met een klein briefje erbij om te vragen hoe het met hem gaat en dat ik hoopte dat hij goede hulp zou hebben.
Net gisteren was ik even de tuin aan het vegen en hij liep langs en we groetten elkaar: hoi en hij liep weer verder. Maar na 30 seconden kwam hij eventjes terug om mij alsnog te bedanken voor de kerstkaart met het briefje ….. lief toch?
postfabriek said:
Heel erg mooi Cindy! Zulke betrokkenheid tonen naar elkaar, kan een mooi verschil maken. En dat hij dan na een half jaar alsnog bedankt, vind ik ook weer heel erg mooi.
Sofie said:
Wow, wat een pakkend verhaal! Ik zou ook soms graag met gevangenen schrijven maar ik ben ook wat bang voor het adres en bovendien heb ik ook schrik dat ik de verhalen niet zou aankunnen. Ik ben heel gevoelig en heb moeite met miserie van anderen. Maar het lijkt me dan weer zo fijn om iemand blij te maken en toch wat sociaal contact te geven.
postfabriek said:
Het is niet altijd makkelijk om nare verhalen aan te horen, inderdaad. Aan de andere kant kun jij met het schrijven wel een verschil maken in dat verhaal voor die anderen, dat is ook weer erg dankbaar. Maar, dat verschil kun je ook maken voor mensen in je directere omgeving. Dat is misschien wat laagdrempeliger en met minder rottige verhalen..!
Dana said:
In 1 woord: Mooi!!!
Dat je al die jaren zoveel voor iemand hebt kunnen betekenen door het schrijven van een brief!
Gek idee dat hij niet meer leeft en jij zijn post in handen hebt… je hebt een stukje Death Row in handen… best een beetje gek!
Wat een afsluiting….
Liefs
Laura said:
Wauw wat bijzonder dat hij al die jaren je brief bewaard heeft terwijl hij niet meer reageerde! En natuurlijk helemaal bijzonder dat hij je je brief en kaart terug gestuurd heeft na al die jaren.
Suzanne said:
Al een paar jaar zit het in mijn gedachte om met een gevangene op death row te gaan schrijven. Telkens twijfelde ik, maar nu is het er tijd voor denk ik. Bedankt voor het delen van deze prachtige correspondentie. Het heeft indruk gemaakt en was het zetje om me er extra in te verdiepen en de knoop door te hakken.
Luna said:
Bijzonder om te lezen! Er is nu net een boek uit gebracht death row dollies. Dit boek gaat over vrouwen die met gevangen schrijven. Misschien een aanrader.
Ik ben wel benieuwd of je ook schrijft met militairen? Ik heb het wel eens overwogen, maar ik weet niet precies waar je daar oproepjes over kunt vinden. Ik heb wel begrepen dat dat in Nederland niet aan de orde is, maar alleen in Amerika?
Dieter said:
Hallo,
Even een vraagje. Ik ben geïnteresseerd in een gevangene die de doodstraf heeft en hij zit in Mississippi Department of Corrections (zo heet de site). Ik wil hem schrijven en heb zijn hele verhaal al gelezen (opgezocht op internet) maar kan je zo maar iemand een brief sturen? Hij staat niet op een site of iets zoals writeaprisoner.com. Als je wilt kunt je zelf kijken op mdoc.state.ms.us en dan death row inmates. 1 van hen wil ik schrijven? Laten ze dat toe, een brief van een wildvreemde? En weet je dan ook welke informatie ik op de brief moet vermelden zo dat de brief bij hem terechtkomt?
Mvg.
postfabriek said:
Hai Dieter,
Ik stuur je even een mailtje in reactie op je vraag!
Groetjes,
Kim
Mieke said:
Hey!
Ik vond dit toevallig: http://www.canvas.be/programmas/death-row/server1202c999d:135abd48134:-6f40
Enkele afleveringen over Death Row. Misschien dat het jullie interesseert?
Ik weet niet of je Canvas kan kijken in Nederland?
Ik las het en moest meteen aan de Postfabriek denken…
Ashley said:
Hoi Kim,
2 jaar geleden zag ik een documentaire over schrijven met gevangen in de death row. Ik denk er de laatste tijd steeds meer aan, echter weet ik niet waar ik moet beginnen.. of waar ik een pagina kan vinden en hoe dit in zn werking gaat. Kun je mij hier alsjeblieft mee helpen?
Liefs,
Ashley
Pingback: Brieven van Pancho - een update - Postfabriek